Η Ορθόδοξη Εκκλησία τοποθετεί στην πιό περίοπτη θέση του ιερού Ναού, πάνω στην Αγία Τράπεζα το Ιερό Ευαγγέλιο. Και τούτο, διότι περιέχει τη ζωή και την διδασκαλία του Ιδίου Ιησού Χριστού. Τα άλλα βιβλία της Αγίας Γραφής, Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, έχουν γραφεί,βέβαια, με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος από Προφήτες, αγίους Αποστόλους και άλλους ιερούς συγγραφείς και μας αποκαλύπτουν το θέλημα του Θεού. Με το Ευαγγέλιο όμως εμφανίζεται μπροστά μας και μας ομιλεί ο ίδιος ο Χριστός. Γι αυτό, όταν πρόκειται να διαβάσει ο λειτουργός το Ευαγγέλιο μας λέγει ότι, αυτά που θα ακούσουμε περιέχουν τη σοφία του Θεού, δεν είναι ανθρώπινα λόγια. Να συγκεντώσουμε τη σκέψη μας, να σηκωθούμε όρθιοι και να ακούσουμε με προσοχή αυτά που θα μας πεί ο Χριστός: "Σοφία• ορθοί• ακούσωμεν του αγίου Ευαγγελίου....Πρόσχωμεν".

Αλλά, αν η ψυχή είναι ταραγμένη, δεν μπορεί να δεχθεί τον λόγο του Θεού. Γι αυτό ο λειτουργός εύχεται: "Ειρήνη πάσι". Με γαλήνη ψυχής να ακούσουμε το ιερό ανάγνωσμα του Ευαγγελίου. Να μάθουμε πως έζησε ο Χριστός μας στη γή, ώστε κι εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Να ακούσουμε τι πρέπει να πιστεύουμε και πως να ζούμε για να φθάσουμε στον τελικό προορισμό μας. Έτσι να καθοδηγούμε και τα παιδιά μας από μικρά, να μάθουν να προσέχουν, όταν διαβάζει ο ιερέας το Ευαγγέλιο. Και ένας καλός τρόπος είναι, να ρωτούμε το παιδί μας αργότερα στο σπίτι, να πει τι θυμάται από το Ευαγγέλιο που άκουσε στη θεία Λειτουργία κι εμείς να του εξηγήσουμε όσα δεν κατάλαβε.

Φυσικά ο Ορθόδος χριστιανός δεν περιμένει να έλθει η Κυριακή που θα πάει στην Εκκλησία, για να ακούσει το Ιερό Ευαγγέλιο. Κάθε μέρα στις Ιερές Ακολουθίες που γίνονται στους Ναούς διαβάζονται περικοπές από την Αγία Γραφή.

Όλοι, φυσικά, δεν μπορούν κάθε μέρα να πηγαίνουν στην Εκκλησία, αφού εργάζονται. Όμως είναι αναγκαίο για την ψυχή μας να την τρέφουμε, κάθε μέρα, με τον Λόγο του Θεού. Όπως, λοιπόν, καθημερινά, όσες δουλειές κι αν έχουμε, θα δυναμώσουμε το σώμα μας με τροφή και νερό για να ζήσουμε, έτσι και για να ζήσει η ψυχή μας ενωμένη με την πηγή της ζωής τον Χριστό είναι ανάγκη να την τρέφουμε καθημερινά με την προσευχή και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Το διεκήρυξε ο Ιησούς:" Τα ρήγματα ά εγώ λαλώ υμίν, πνεύμα εστι και ζωή εστιν" (Ιωάν.6,63).

Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό, ας θυμηθούμε την απειλή που απηύθυνε ο Προφήτης Αμώς στον ισραηλητικό λαό: " ἰδοὺ ἡμέραι ἔρχονται, λέγει Κύριος, καὶ ἐξαποστελῶ λιμὸν ἐπὶ τὴν γῆν, οὐ λιμὸν ἄρτων οὐδὲ δίψαν ὕδατος, ἀλλὰ λιμὸν τοῦ ἀκοῦσαι τὸν λόγον Κυρίου" (Αμώς 8,12). Υπάρχει μεγαλύτερη συμφορά για ένα λαό που δεν έχει να φάει τίποτε και ούτε νερό να πιεί και οι άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους; Ναι, λέει ο Προφήτης. Μεγλύτερη συμφορά και από τη στέρηση υλικής τροφής είναι η στέρηση του Λόγου του Θεού, που φωτίζει, δροσίζει και τρέφει την ψυχή. Γιατί χωρίς την συνεχή τροφή του Λόγου του Θεού νεκρώνονται οι ψυχές. Χάνουν τον προσανατολισμό τους καθώς βρίσκονται στο σκοτάδι. "Λύχνος τοις ποσί μου ο Νόμος Σου Κύριε και Φως ταις τρίβοις μου" (Ψαλμ. 118,105), ομολογεί ο ψαλμωδός. Aν μόνον διαβάσει κανείς τον Ψαλμό 118 θα καταλάβει την αξία του Λόγου του Θεού, πόσο απαραίτητος και ευεργετικός είναι στη ζωή μας. Αξίζει "υπέρ χρυσίον και τοπάζιον" (στίχ.127), διαβεβαιώνει ο Ψαλμωδός και αναφωνεί: "ως γλυκέα τω λάρυγγί μου τα λόγιά Σου -Κύριε- υπέρ μέλι τω στόματί μου".

Αδελφοί μου αυτή τη γλύκα ας φροντίζουμε να αισθανόμαστε κι εμείς, με την συχνή μελέτη του Λόγου του Θεού. Σε κάθε Ορθόδοξο σπίτι να υπάρχει η Αγία Γραφή. Αλλά και καθένας να έχει την προσωπική του Καινή Διαθήκη σε σχήμα τσέπης. Να την έχει μαζί του και όποτε έχει χρόνο να τη διαβάζει. Έτσι θα μπορεί να αποστομώνει τους αιρετικούς, σαν τους λεγομένους "μάρτυρες του Γεχωβά". Τους ξέρετε• έρχονται και χτυπούν τις πόρτες για να μας διδάξουν τάχα την Αγία Γραφή, και παρασέρουν ακόμα και χριστιανούς στην αίρεσή τους. Και τούτο διότι υπάρχουν χριστιανοί που δεν ξέρουν την Αγία Γραφή και δέχονται τις δικές τους λαθεμένες ερμηνείες, που φθάνουν μέχρι σημείου να ποδοπατούν τον Τίμιο Σταυρό , τις ιερές εικόνες και να μή δέχονται τον Ιησού Χριστό ως Θεό!

Αν όμως ο χριστιανός γνωρίζει την Αγία Γραφή θα τους αποδείξει ότι αυτά, που τους έμαθαν στην αίρεσή τους να λένε, είναι ψέμματα. Είναι αντίθετα από την Αγία Γραφή και ας λένε ότι δέχονται την Αγία Γραφή.

Έτσι η συχνή και προσεκτική μελέτη της Αγίας Γραφής και θα μας προστατεύει από τις αιρέσεις και θα μας συνδέει όλο και περισσότερο με τον Χριστό και την Εκκλησία. Θα φωτίζει τα βήματα της ζωής μας στο δρόμο του Θεού. Θα μας στηρίζει και παρηγορεί στις δοκιμασίες και θα μας αναδεικνύει νικητές στους πνευματικούς μας αγώνας.

Ας πάρουμε σήμερα όλοι την απόφαση: Κάθε μέρα να μελετούμε ένα κομμάτι της Αγίας Γραφής, αρχίζοντας από τα ιερά Ευαγγέλια. Αυτή δε την περίοδο να αρχίσουμε από το Ευαγγέλιο του Λουκά. Και να είμαστε βέβαιοι πλλαπλά θα ωφεληθούμε.

Programm

Schedule of services on March 2021

Τelephone for transfer to church +90(507)988-9565

Multimedia