Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Aισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, τις ημέρες αυτές, που ο κόσμος όλος διέρχεται, μία πρωτόγνωρη δοκιμασία, και φυσικά μαζί τους συμπάσχουμε και όλοι εμείς.

Λόγω ραγδαίας μεταδόσεως του ιού, όπως γνωρίζετε, οι Κυβερνήσεις των Κρατών, για να προστατεύσουν τους λαούς τους από τον μεγάλο αυτό κίνδυνο, αναγκάσθηκαν να λάβουν σκληρά περιοριστικά μέτρα, για την αποφυγή συναθροίσεων πολλών προσώπων σε όλους τους δημοσίους χώρους, ακόμη και στους τόπους λατρείας κάθε θρησκείας.

Με αυτές τις αποφάσεις των Κυβερνήσεων, όπως ετόνισε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε και όλοι οι Ορθόδοξοι πιστοί.

Γι αυτό θέλω να σας γνωρίσω με πόνο ψυχής ότι: Μέχρι την 10ην Απριλίου δεν θα μπορείτε να συμμετέχετε στις θείες Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες, που θα γίνονται στους ναούς μας μόνον από τους Ιερείς μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να τελείται η Θεία Λειτουργία και να ικετεύουμε τον Κύριό μας, να θεραπεύσει τους ασθενείς, να σταματήσει την μετάδοση του ιού και να βρούν οι επιστήμονες τρόπο εξαλείψεώς του.

Οι Ιεροί Ναοί μας θα είναι ανοιχτοί ορισμένες ημέρες και ώρες για να μπορείτε και οι Ορθόδοξοι πιστοί να έρχεστε για ατομική προσευχή. (Για μη Ορθοδόξους δεν επιτρέπεται η είσοδος, για προληπτικούς και μόνον λόγους).

  • Όποιος εισέρχεται στο ναό απολυμαίνει υποχρεωτικά τα χέρια του με αντισηπτικόπου υπάρχει έξω, προ της εισόδου του ναού και φορεί μάσκα.
  • Δεν ασπάζεται τις ιερές εικόνες, απλώς κάνει μετάνοια.
  • Μπορεί να ανάψει το κερί του στο Μανουάλι του Ναού.
  • Δέχεται την ευλογία του Επισκόπου ή Ιερέα χωρίς να ασπάζεται το χέρι του Μπορεί ναλάβει Ἁγιασμό και Αντίδωρο, για να τα γευθεί στο σπίτι του τα πρωϊνά νηστικός μετά τηνπροσευχή του.
  • Για ειδικές περιπτώσεις μπορεί να συνεννοηθεί με τους Ιερείς πώς και πότεμπορεί να κοινωνήσει το Άγιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
  • Δεν χαιρετούμε κανένα με χειραψία ή με ασπασμούς παρά μόνον προφορικά και μευπόκλιση.

Όμως αφού δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τους Ιερούς Ναούς, κάθεοικογένεια να μετατρέψει το σπίτι της σε «κατ' οἶκον ἐκκλησίαν", όπως έκαναν οι πρώτοιχριστιανοί, προτού αποκτήσουν ιερούς ναούς. Στην ωραιότερη θἐση του σπιτιού ναφκιάσετε -αν δεν έχετε- το Εικονοστάσι του σπιτιού με τις ιερές εικὀνες του Χριστού,της Παναγίας και των προστατών Αγίων σας. Μπροστά στις εικόνες όταν προσεύχεστε,να ανάβετε ένα καντήλι και λιβανιστήρι. Αν δεν έχετε βιβλίο Προσευχών τουΟρθοδόξου Χριστιανού να ζητήσετε από τους ιερείς, ώστε να το χρησιμοποιείτε στιςπρωινές και βραδινἐς προσευχές -αν αυτό είναι δυνατόν- όλα τα μέλη της οικογενείας.Επίσης να υπάρχει η Αγία Γραφή για να διαβάζετε τις ανάλογες περικοπές κάθε μέρα.Εφόσον τον περισσότερο χρόνο αυτές τις ημέρες υποχρεωτικά είμαστε μέσα στο σπίτι,είναι ευκαιρία για περισσότερη προσευχή και μελέτη της Αγίας Γραφής.Αφού δεν μπορούμε να προσευχηθούμε στους Ναούς μας όλοι μαζί, ας καθιερώσουμε μιαωρισμένη ώρα, κάθε μέρα, που όλοι οι Ορθόδοξοι θα προσευχόμαστε από τα σπίτια μας,ειδκά για τους ασθενείς από το κορονοϊό, να αποκτήσουν την υγεία τους, για τουςκοιμηθέντες να τους αναπαύσει ο Κύριος κοντά Του, για την προστασία όλων από τονκίνδυνο αυτόν και για την ταχεία καταπολέμησή του. Προς τούτο ορίζουμε το βράδυώρα 10-10.15 μ.μ. Ἐτσι κάθε βράδυ αυτή την ώρα όλοι μας, όπου και αν βρισκόμαστενα συναντιόμαστε πνευματικά και να προσευχόμαστε όλοι μαζί, για το σοβαρό αυτόθέμα.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, πρώτη φορά στη ζωή μου υποχρεούμαι να συστήσω σεχριστιανούς να μη συμμετέχουν στη θεία Λειτουργία και καταλαβαίνετε την αφόρητηθλίψη μου γι' αυτό. Αλλά τούτο μας υποχρεώνει η αδήρητη ανάγκη να συντελέσουμε κιεμείς στην προστασία, με τη χάρη του Θεού, τόσον των συνανθρώπων μας όσον και τουεαυτού μας και των οικείων μας από τον μεγάλο αυτόν κίνδυνο. Για τον σκοπό αυτόν αξίζεικάθε θυσία εκ μέρους μας, προκειμένου να σωθούν ζωές ανθρώπων. Θα ήταν τραγικό γιαέναν Ορθόδοξο πιστό, να μεταδώσει από αμέλεια τον ιόν αυτόν σε άλλον και να πεθάνει,και να γίνει έτσι ακούσιος φονιάς. Πάνω απ' όλα είναι η Αγάπη μας προς κάθε άνθρωπο,και η δική μας ευθύνη είναι μεγάλη, ενώπιον του Κυρίου, για την προστασία του.

Οι χριστιανοί, ποτέ δεν χάνουμε την πίστη μας στον Παντοδύναμο και ΠανάγαθοΠατέρα μας. Μαζί με τον Ψαλμωδό αναφωνούμε: "Ἐάν γάρ καὶ πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶςθανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι Σὺ Κύριε μετ' ἐμοῦ εἶ"(Ψαλμ. 22 [23],4).

Με την ελπίδα ότι ο Μέγας Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, θα ανοίξει την θύρατου ελέους Του για να δεχτεί την μετάνοιά μας, και θα συντομεύσει τον χρόνο της σκληρήςαυτής παγκόσμιας δοκιμασίας, εύχομαι σε όλους σας με υγεία να διέλθετε το υπόλοιπο τηςΜ. Τεσσαρακοστής και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τα Σεπτά Πάθη και τηνΑνάσταση του Κυρίου μας.

Με πολλή πατρική αγάπη

+ Ο Πισιδίας Σωτήριος

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Απριλίου 2021

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia