" Όποιος δεν είναι με το μέρος μου είναι εναντίον μου" (Ματθ. 12,17).
Με αυτά τα λόγια ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήθελε να κάνει σαφές σε αυτούς που θα τον πίστευαν, θα βαπτίζονταν, και εγίνοντο μέλη της Μιάς Εκκλησίας Του, ότι θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά σ´ Αυτόν, και να μή ακολουθούν άλλες θεωρίες ανθρώπων που δεν ανήκουν σ´ Αυτόν. Δηλαδή ο Χριστιανός που πιστεύει στον Χριστό δεν έχει σχέση με αντίθετες πρός τον Χριστόν θεωρίες. Μάλιστα ο Κύριος τόνισε ότι οι πιστοί θα πρέπει να επιδιώκουν να μή παραβαίνουν ούτε μία από τις εντολές Του!

Συνεχίζοντας σήμερα το θέμα που αρχίσαμε την περασμένη Κυριακή, ας δούμε αν ένας Ορθόδοξος Χριστιανός μπορεί να συμμετέχει σε συναντήσεις με "γκουρού" , Αστρολόγους και "ψυχολόγους" του Ινδουϊσμού και του "Χάρε Κρίσνα", για να λύσει τα προβλήματά του, να ανακουφιστεί από τις στενοχώριες του, και να αποκτήσει τη χαρά στη ζωή του!

Προ ολίγου καιρού, εμφανίστηκε εδώ στην Αλάνυα ένας τέτοιος ψυχολόγος.

Διαβάζουμε στο Ίντερνετ: Γεννήθηκε στη Ρωσσία. Πήγε στην Ινδία και έγινε Ινδουϊστής μοναχός. Σπούδασε Ινδική Αστρολογία και βουδδιστική φιλοσοφία και ψυχολογία. Αυτά που έμαθε άρχισε να τα εφαρμόζει στον εαυτό του και "απέκτησε την γνώση και σοφία". Από το 1995 άρχισε να οργανώνει συνεδριάσεις, συναντήσεις και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις με ανθρώπους σε διάφορες χώρες, για να μεταδώσει την "γνώση και σοφία" που απέκτησε. Έτσι ήρθε κι εδώ για να "φωτίσει" τους Ρωσσόφωνους της Αλάνυας.Μετα από αυτά, νομίζω ότι καθένας, που διαθέτει έστω και λίγη λογική, αντιλαμβάνεται ότι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν μπορεί να πηγαίνει να ακούει τις θεωρίες και να εφαρμόζει τις πρακτικές ενός διδασκάλου του Ινδουϊσμού, ενός "γκουρού" μιας ειδωλολατρικής θρησκείας, που πιστεύει σε ψευδοθεούς. Μία άλλη επικίνδυνη για τους χριστιανούς κίνηση, έχει ως βάση τον "Χάρε Κρίσνα".

Είναι μία μεγάλη γκουρουιστική κίνηση, θεμελιωμένη επάνω στην Μπακτί γιόγκα. Η πλήρης ονομασία είναι "International Society for Krishna-Consciousness [ISKCON]. Δημιουργήθηκε το 1966 στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. από τον Ινδό Abhay Charan De και είχε γεννηθεί στην Καλκούτα της Ινδίας (1896-1977). Οι οπαδοί της κίνησης θεωρούν τον ιδρυτή της ως «ένα τέλειο λάτρη του Κυρίου και τελευταίο κρίκο μιας αδιάσπαστης αλυσίδας πνευματικών διδασκάλων, που αρχίζει με αυτόν τον ίδιο τον Κύριο, τον Κρίσνα»

Τα μέλη της εν λόγω γκουρουιστικής κίνησης (ISKCON) λατρεύουν το θεό Κρίσνα του Ινδουιστικού Πανθέου ως την υψηλότερη προσωπική θεότητα. Κατά τους ισχυρισμούς τους όλη τους η ζωή έχει επίκεντρο την συνείδηση του Κρίσνα. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς για τον Κρίσνα σκέφτονται, προσεύχονται, ψάλλουν, τρώνε, εργάζονται, ομιλούν κ.ά.

Είναι μια αυστηρού χαρακτήρα οργάνωση, που έχει ως επίκεντρο το πρόσωπο του γκουρού.Καθημερινώς πρέπει να ψάλλουν συνεχώς το «Χάρε Κρίσνα, ..." με σκοπό να φτάσουν στην κατάσταση του φωτισμού, στη συνείδηση του Κρίσνα.

Για την ψαλμωδία χρησιμοποιούν ένα κομπολόι με 108 χάντρες. Επιπλέον, είναι απολύτως χορτοφάγοι. Απαγορεύεται ακόμη και για τα παιδιά η κατανάλωση κρέατος και αυγού, και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη των Βεδών, των ιερών βιβλίων του Ινδουϊσμού.

Πολλοί οπαδοί της κίνησης, ως έκφραση αφοσίωσης στους σκοπούς της κίνησης προσφέρουν άμισθη εργασία με την πώληση βιβλίων σε δρόμους, πλατείες, αεροδρόμια κλπ.

Ο πνευματικός δάσκαλος, ο γκουρού ταυτίζεται με τον Κύριο, τον Κρίσνα. Κάθε αγνόησή του ή θεώρησή του ως δήθεν κοινού ανθρώπου ή ανυπακοή, συνιστά για τον ιδρυτή της κίνησης, προσβολή κατά του θεού Κρίσνα.

Όταν ξέρει αυτά ένας Ορθόδοξος χριστιανός, μπορεί να έχει σχέση με αυτή την κίνηση και να συνεργάζεται με τέτοιου είδους "ψυχολόγους" που στηρίζονται σε θεωρίες ειδωλολατρικών θρησκειών;

Έχω επισκεφθεί την Ινδία, περιόδευσα σε χωριά της Δυτικής Βεγγάλης και άκουσα από τους ίδιους πρώην ινδουϊστές γκουρού, που βαπτίστηκαν χριστιανοί, με τι μεθόδους εξαπατούσαν τον λαό. Και άν Ινδοί αποκηρύττουν τον Ινδουισμό και τις θεωρίες του, καταλαβαίνεται πόσον θλιβερό είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να γυρίζουν σε θρησκείες ειδωλολατρικές, που ξεκίνησαν πρό Χριστού, όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν στο πνευματικό σκοτάδι!Βέβαια ο Χριστός δεν υποχρεώνει κανένα να Τον ακολουθήσει. Από την αρχή το διεκήρυττε:" Όποιος θέλει να με ακολουθήσει" (Ματθ. 16,24). Αλλά από την ώρα που θα αποφασίσει κάποιος να Τον ακολουθεί, δεν του επιτρέπει ο Χριστός να ακολουθεί και θρησκείες που ήρθε στη γή να τις καταργήσει.

Αν οι θρησκείες, σαν τον Ινδουϊσμό και τον βουδδισμό, που υπήρχαν στην εποχή του Χριστού, μπορούσαν να χαρίσουν στην ανθρωπότητα την αληθινή γνώση και σοφία", την σωτηρία από τον σατανά και την αμαρτία, και να αποκτήσει η ανθρωπότητα την αληθινή "χαρά και ευτυχία", τότε ο Χριστός δεν θα χρειαζόταν να ταπεινωθεί τόσο, να γεννηθεί ως νήπιο σε ένα σταύλο, και να πεθάνει σαν κακούργος καρφωμένος στον σταυρό!

Αδελφοί και αδελφές, θα πρέπει να γνωρίζει καθένας μας ότι υπάρχουν στις ημέρες μας αναρίθμητες σέκτες θρησκευτικού τύπου. Δεν φανερώνουν από την αρχή τους σκοπούς τους. Επιδιώκουν, με διάφορες μεθοδεύσεις, να αποπλανήσουν από τον δρόμο του Χριστού ακόμη και εκλεκτά μέλη της Εκκλησίας.

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης, επειδή και στην εποχή του οργίαζαν οι σέκτες και οι αιρέσεις μας φωνάζει: "Αγαπητοί μου, μην εμπιστεύεστε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι έχουν το Πνεύμα του αληθινού Θεού, αλλά να τους δοκιμάζετε για να διαπιστώσετε, αν το πνεύμα που έχουν προέρχεται από τον Θεόν. Γιατί πολλοί ψευδοδιδάσκαλοι έχουν ξεχυθεί μέσα στον κόσμο" (1η Επιστ. Ιωάννου 4,1).

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Απριλίου 2021

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia