Με ιδαίτερη χαρά, για τρἱτη χρονιά εφέτος,  εορτάζουμε  την Υπεραγία Θεοτόκον, την Πισιδιώτισσα στον Ναό Της. Ήρθαμε εδώ σήμερα να την ευχαριστήσουμε για την αγάπη, βοήθεια και προστασία που παρέχει, ως στοργική Μητέρα, στον καθένα μας, που την επικαλείται με πίστη και ευλάβεια. Αυτό φανερώνουν τα νέα θαύματά Της, που επιτέλεσε και τη χρονιά αυτή, όχι μόνον εδώ και στην Αττάλεια, αλλά ακόμη και στην μακρυνή Κορέα. Στο Μοναστήρι μας, έξω από τη Σεούλ, που τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, έχουμε από πέρυσι, σε περίοπτη θέση,  την ιερά Εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας, που αγιογράφησαν οι Αδελφές. Συχνά ψάλλουμε ενώπιόν Της τον ειδικόν Παρακλητικόν Κανόνα τον αφιερωμένον στην Παναγία Πισιδιώτισσα. Ορθόδοξοι πιστοί έρχοναι στο Μοναστήρι και επικαλούνται την βοήθεια της Παναγίας μας,  για ποικίλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Πολλές είναι οι περιπτώσεις, που οι άνθρωποι ξαναέρχονται, για να ευχαριστήσουν την Παναγία, που εισάκουσε τις προσευχές τους. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Θα σας πω μόνον ένα περιστατικό: Μία κυρία εγκατεστημένη στη Σεούλ, παντρεμένη πριν από χρόνια,  δεν έκανε παιδιά. Έφθασε στην ηλικία των 43 χρονών. Οι γιατροί, παρόλες τις προσπάθειες, δεν μπόρεσαν να την βοηθήσουν. Της είπαν να το πάρει απόφαση, δέν πρόκειται να γίνει μητέρα.  Εκείνη όταν άκουσε για τα θαύματα που κάνει η Παναγία  η Πισιδιώτισσα ήρθε στο Μοναστήρι, έπεσε στα γόνατα μπροστά στην Ιερή Εικόνα, με δάκρυα  παρακάλεσε την Μεγάλη Μητέρα, να την αξιώσει να γίνει κι αυτή μητέρα. Φεύγοντας πήρε μαζί της και ένα χάρτινο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας μας και προσευχόταν συνεχώς. Και το θαύμα έγινε. Πρόσφατα, απέκτησε γιό, τον βάφτισαν Νικόλαο και μαζί με τον συζυγό της, καταχαρούμενοι τον έφεραν να προσκυνήσει την Παναγία, που τον έφερε στη ζωή. Ένα άλλο παρόμοιο  γεγονός έγινε και τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν σας κουράζω με λεπτομέρειες.

Με αυτά και τόσα άλλα θαυμαστά,  που επιτελεί η Παναγία μας, μου ήρθαν στο νου τα λόγια του περίφημου Ιεροκήρυκα Ηλία Μηνιάτη, : "Ἄχ! Καί νά καταλαβαίναμε πόση χαρά καί  βοήθεια  ἔχουμε  ἀπό μιά τέτοια Ἁγιώτατη Μητέρα!

Αλήθεια, καταλαβαίνουμε τί χάνουμε, πόσο αδικούμε τον εαυτό μας όταν τα προβλήματα της ζωής αγωνιζόμαστε να τα αντιμετωπίζουμε μόνοι μας, ξεχνώντας ότι δίπλα μας είναι η Μεγάλη Μητέρα μας, πρόθυμη πάντοτε να μας ακούσει και να μας συμπαρασταθεί; Γι αυτό, πάλι ο ίδιος φλογερός Ιεροκήρυκας, που αναφέραμε, προτρέπει:

Η Παναγία μας είναι  η Μητέρα που σας συντροφεύει στη ξενητιά σας, που σας τρέφει  στη φτώχεια σας, που σας δίνει θεραπεία στα  πάθη και παρηγοριά στις θλίψεις, την ελευθερία στις σκλαβιές, την ανόρθωση στις πτώσεις. Άνδρες και γυναίκες, επικαλεστείτε  την Παρθένο Μαρία σε όλες τις σωματικές και  ψυχικές ανάγκες· να Την έχετε προστάτη  σ' αυτή τη ζωή. Το όνομα Ιησούς και Μαρία ας είναι τα πρώτα λόγια της αυγής, τα τελευταία της ημέρας· με αυτά τα δυό ονόματα να σφραγίζετε  τα μάτια σας όταν ετοιμάζεστε για ύπνο. Με τα ονόματα Ιησούς και Μαρία να αρχίζετε και να τελειώνετε κάθε υπόθεση. Έτσι θα   έχετε  πάντοτε από το ένα μέρος τον Ιησού και από το άλλο την Παρθένο Μαρία και μαζί με τον Ιησού και την Παναγία Μαρία  θα συνδοξάζεστε  αιώνια!

Και ας τελειώσουμε με  έναν πολύ γνωστό ύμνον,  που ψάλλουμε στον Παρακλητικό Κανόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο ύμνος  αυτός περικλείει την πείρα των πιστών όλων των αιώνων,  για τη θαυμαστή βοήθεια που παρέχει η Παναγία Μητέρα μας σε κάθε χριστιανό που Την επικαλείται με ευλάβεια και πίστη: " Οὐδείς προστρέχων ἐπί Σοὶ κατησχυμένος ἀπὸ Σοῦ ἐκπορεύεται, Ἁγνή Παρθένε Θεοτόκε· ἀλλ' αἰτεῖται τὴν χάριν καὶ λαμβάνει τὸ δώρημα, πρὸς τὸ συμφέρον τῆς  αἰτήσεως".

Εύχομαι σε όλους σας η Παναγία η Πισιδιώτισσα να σας προστατεύει  πάντοτε από κάθε κίνδυνο, ασθένεια, πειρασμό και  ανάγκη και να σας αξιώνει,  επί έτη  πολλά,  να έρχεσθε εδώ κάθε χρόνο,  να Τήν εορτάζετε και να Την ευχαριστείτε για τις ευεργεσίες που απολαμβάνετε.

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Ιανουαρίου 2019

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia