(Λουκ. 1, 1-25, 57-68, 76-80)

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα μας περιέγραψε τη γέννηση του Τιμίου  Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που σήμερα εορτάζουμε.

Για τον Βαπτιστή Ιωάννη ο Ιησούς είπε: "Βεβαιώνω πως μάνα δεν γέννησε ως τώρα άνθρωπο πιο μεγάλο από τον Ιωάννη το Βαπτιστή" (Ματθ.11,11). Είναι αυτό ο μεγαλύτερος έπαινος που ακούστηκε για άνθρωπο, και μάλιστα από τα χείλη του Ιησού Χριστού. Ο Τίμιος Ιωάννης είναι εκείνος που φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα και απεκάλυψε στον κόσμο ότι ο Ιησούς ο Ναζωραίος είναι  " ̔Ο  ̓Αμνός τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τήν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου" (Ιωάν.1,29),  και ότι  "Αὐτός είναι ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ" (Ιωάν. 1,34). Είχε δε, την  εξαιρετική  τιμή να βαπτίσει τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Γι αυτό η Εκκλησία μας τον τιμά ιδιαίτερα. Με  ιδιαίτερη δε λαμπρότητα εορτάζει κάθε χρόνο τα διάφορα γεγονότα της ζωής του Τιμίου Προδρόμου. Ο Άγιος Ιωάννης είναι πρότυπο υπακοής και ταπεινοφροσύνης, νηστείας και εγκρατείας, θάρρους και παρρησίας, υπομονής και καρτερίας, ζήλου και αφοσιώσεως στον Χριστό, και φλογερού Κήρυκα του θελήματος του Θεού, για ειλικρινή μετάνοια και επιστροφή των ανθρώπων στο Θεό.

Από τα όσα συνέβησαν πριν από τη γέννηση του Ιωάννη, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση πατέρα του,του Ιερέα Ζαχαρία. "Δεν είχαν παιδιά γιατί η σύζυγός του Ελισάβετ ήταν στείρα,  και ήταν και οι δύο περασμένης ηλικίας" (1,7). Ξαφνικά,  την ώρα του θυμιάματος στον Ναό των Ιεροσολύμων, είδε ο ιερέας Ζαχαρίας Άγγελον Κυρίου και άκουσε να του λέγει: "Μη φοβάσαι,  Ζαχαρία, γιατί η προσευχή σου εισακούστηκε και η γυναίκα σου Ελισάβετ θα σου γεννήσει γιό, και θα του δώσεις το όνομα Ιωάννης. Θα νιώσεις χαρά και αγαλλίαση, και θα χαρούν πολλοί για τη γέννησή του" (στίχ.13-14). Και συνέχισε ο Άγγελος να του περιγράφει τα χαρίσματα και την μεγάλη προσφορά του Ιωάννη στο έργο του Κυρίου. (βλέπε στίχ. 15-17).

Όταν άκουσε ο Ζαχαρίας αυτά  τα  τόσο χαρμόσυνα νέα τί έκανε; Μήπως χάρηκε και ευχαρίστησε  τον Θεό, που -επί τέλους- άκουσε τις προσευχές που έκανε  ο ίδιος  και η σύζυγός του, μιά ολόκληρη ζωή, και θα  αποκτούσαν παιδί; Όχι! Αμφισβήτησε τα λόγια του Αγγέλου, που του μιλούσε εκ μέρους του Θεού και απαντά στον Άγγελο: "Πώς μπορώ να βεβαιωθώ γι αυτό; Εγώ είμαι πιά γέρος και η γυναίκα μου μεγάλης ηλικίας" (στίχ.18).

Για σκεφθείτε!  Να ζητάει ο Ζαχαρίας χρόνια από το Θεό παιδί, ο Θεός με Άγγελό Του να τον βεβαιώνει ότι θα του δώσει αυτό που ζητούσε και ο Ζαχαρίας να μή το πιστεύει!

Αν εξετάσουμε την μέχρι τώρα πνευματική μας πορεία, μήπως κι εμείς συλλάβουμε τον εαυτό μας με παρόμοια συμπεριφορά; Και αν θελήσουμε να διευρύνουμε κάπως το θέμα μήπως κι εμείς, για ό,τι  μας λέει ο Θεός, ζητάμε χειροπιαστές αποδείξεις για να πειστούμε, και έτσι να αποδεχτούμε τον λόγο Του; Παραδείγματα άφθονα. Αντιμετώπισα βαρειά αρρώστια. Όλοι οι γιατροί απεφάνθησαν  ότι θα πεθάνω. Τελευταίαι στιγμή τελείται το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και διαφεύγω τον κίνδυνο και αποκτώ πλήρως την υγεἰα μου. Σε άλλη περίπτωση ασθενείας δικής μου ή γνωστού μου αντιμετωπίζω την ασθένεια  με την πίστη ότι ο Παντοδύναμο Θεός θα δώσει την θεραπεία η αρχίζουν οι αμφιβολίες: Έ, ναι, τότε έγινα καλά, τώρα δεν ξέρω!

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, ό,́τι   μας είπε ο Χριστός και είναι γραμμένο   στα Ιερά Ευαγγέλια είναι η Αλήθεια. "Ὅλα ὅσα ζητήσετε στήν προσευχή μέ πίστη θά τό λάβετε"(Ματθ. 21,22). Εφόσον θα είναι για ωφέλειά μας θα το δώσει ο Θεός. Μπορεί να αργήσει, όπως έγινε στην περίπτωση του Ζαχαρία, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι μας ὰ́κουσε και θα μας απαντήσει όταν και όπως Εκείνος κρίνει για το δικό μας καλό. Το πώς μήν το εξετάζουμε, ούτε να ζητάμε εγγυήσεις από το Θεό.Διότι κάποτε αυτές οι εγγυήσεις είναι επώδυνες, όπως συνέβη  στον Ζαχαρία, στον οποίο ο Θεός επέβαλε αφωνία μέχρι την γέννηση του Ιωάννη, για να πειστεί ότι αυτά που του είπε θα γίνουν.

Απόλυτη υπακοή και εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού, χωρίς αμφιταλαντεύσεις θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή μας. Αμήν.

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Φεβρουαρίου 2019

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia