(Ματθ. 4, 18-23)

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσκληση  πού απηύθυνε ο Κύριος στους τέσσερις  πρώτους  Μαθητές Του, να τον ακολουθήσουν. Όπως γνωρίζουμε από τα Ιερά Ευαγγέλια ο Ανδρέας με τον αδελφό του Πέτρο και ο Ιάκωβος με τον  Ιωάννη υπήρξαν μαθητές του Βαπτιστή Ιωάννη. Έτσι  είχαν ακούσει από τον Βαπτιστή ότι ο Ιησούς είναι "ο Αμνός του Θεού" ο Μεσσίας, και  είχαν γνωρίσει τον Ιησού. Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν συναντηθεί με τον Ιησού στο σπίτι που έμενε και επί ώρες μιλούσαν μαζί Του (Ιωάν. 1,35-43).

Γι αυτό, όταν αργότερα ο Ιησούς τούς συνάντησε στις όχθες της λίμνης της Γαλιλαίας και τους κάλεσε να Τον ακολουθήσουν γνώριζαν ότι Αυτός που τους καλούσε ήταν ο Υιός του Θεού, ο Μεσσίας Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου. Έτσι, μόλις ο Πέτρος και ο Ανδρέας άκουσαν από τον Ιησού το "ἀκολουθῆστε με" (στίχος 19)  "ἀμέσως ἄφησαν  τά δίχτυα καί τόν ἀκολούθησαν" (στίχ. 20). Το ίδιο λίγο πιο πέρα ἐκαναν και τα άλλα δύο αδέλφια Ιάκωβος και Ιωάννης. Μόλις τους κάλεσε ο Κύριος "ἄφησαν  ἀμέσως  τό καΐκι καί τόν πατέρα τους καί ἀκολούθησαν τόν  Ἰησοῦ" (στίχ. 22).

Η λέξη "αμέσως" που αναφέρει το Ιερό Ευαγγέλιο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκείνη την ώρα οι άνθρωποι αυτοί ετοίμαζαν τα δίχτυα τους. Μόλις τους είπε ο Κύριος: "Ἀκολουθῆστε με καί θά σᾶς κάνω ψαράδες ἀνθρώπων» ἀμέσως τα παράτησαν όλα και έτρεξαν στον Ιησού. Δέν ανέβαλαν ούτε στιγμή. Δέν είπαν: «Κύριε, βλέπεις τώρα είμαστε απασχολημένοι με τη δουλειά μας. Άφησέ μας να τελειώσουμε και μετά θα σε ακολουθήσσουμε!» Ούτε οι άλλοι δύο, που είχαν και τον πατέρα τους στη δουλειά είπαν: "Κύριε, πού να αφήσουμε τον πατέρα μας να συνεχίσει τη δουλειά μόνος του! Άφησέ μας να τον βοηθήσουμε λίγο και μετά ερχόμαστε". Άν οι  Μαθητές ανέβαλαν για αργότερα να ακολουθήσουν τον Ιησού, ποιοος ξέρει αν  δεν θα έχαναν την ευκαιρία που τους δινόταν εκείνη τη στιγμή! Όπως άλλωστε συνέβη με άλλους, που για κάποιους λόγους ανέβαλαν να προστεθούν στην συνοδεία του Ιησού και τελικά χάθηκαν.

Μήπως αυτό δεν κάνουν πολλοί και στις ημέρες μας! Ήταν κάποιος, του οποίου η σύζυγος και όλα τα παιδιά του είχαν βαπτιστεί και μάλιστα με την συγκατάθεσή του. Ο ίδιος συμφωνούσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη σωστή.  Όμως ο ίδιος απασχολημένος με τις  επιχειρήσεις του έλεγε: «Είμαι πολύ  απασχολημένος με τις δουλειές  μου και δεν έχω καθόλου  χρόνο να ασχοληθώ με την Εκκλησία. Όταν γεράσω θα φροντίσω για την ψυχή του!» Αλλά ποιοος μπορεί να είναι βέβαιος πόσα χρόνια θα ζήσει; Όμως και βαπτισμένοι χριστιανοί, που έχουν αποκοπεί από την Εκκλησία, αναβάλλουν, με διάφορες δικαιολογίες  να έλθουν στην Εκκλησία. Άλλοι  μπορεί να εκκλησιάζονται, αλλά έχουν χρόνια να εξομολογηθούν, και να αξιωθούν να κοινωνήσουν, να ενωθούν  με  τον Χριστό. Με διάφορες δικαιολογίες το αναβάλλουν. Και άλλοι αναβάλλουν να συμμορφωθούν με βασικές υποχρεώσεις τους ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναβολή συχνά σημαίνει ματαίωση και η ματαίωση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Και η χειρότερη καταστροφή είναι αυτή που αφορά την ψυχή μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, οι Άγιοι Απόστολοι ας μας εμπνέουν με την προθυμία τους να ανταποκριθούν αμέσως στο κάλεσμα του Χριστού. Όπως εκείνοι, χωρίς αναβολή να σπεύδουμε να ακολουθούμε τον Χριστό, σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας. Να συμμορφώνουμε την ζωή μας προς την διδασκαλία Του. Τίποτε να μην ψυχραίνει την αγάπη και να μη μειώνει την εμπιστοσύνη  μας προς Αυτόν. Αν δε,  συμβεί κάποιος πειρασμός και μας απομακρύνει από τον Χριστό "αμέσως", χωρίς αναβολή, μόλις τον αντιληφθούμε να επιστρέψουμε κοντά Του. Μη ξεχνούμε ποιοος είναι Αυτός που μας καλεί! Ο Πανάγαθος, Παντοδύναμος, και γεμάτος αγάπη Θεός! Αυτός που θυσίασε τη ζωή Του για τη σωτηρία μας! Ο Ίδιος ως Θεός, δεν έχει ανάγκη από τίποτε. Ό,τι μας ζητεί, το κάνει για το δικὁ μας καλό. Ας Τον ακολουθούμε λοιπόν πάντα με απόλυτη εμπιστοσύνη! Και να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η ωφέλειά μας θα είναι απροσμέτρητη!

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Ιανουαρίου 2019

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia