( Μάρκ.9,17-31)

Ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ότι όταν ένας πατέρας παρακάλεσε τους Μαθητές να ελευθερώσουν τον γιό του από το δαιμονικό πνεύμα που τον τυραννούσε, εκείνοι δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε. Αργότερα που ήρθε κοντά τους ο Ιησούς έκανε το θαύμα, και έσωσε το παιδί από τον σατανά. Μετά από αυτό οι Μαθητές

ρώτησαν τον Διδάσκαλό τους: "Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε αυτό το δαιμονικό πνεύμα; Και ο Ιησούς τους απάντησε: Αυτό το δαιμονικό γένος δεν μπορεί να το βγάλει κανείς με τίποτε άλλο παρά μόνον με προσευχή και νηστεία" (στίχ.28-29).

Τα λόγια αυτά του Κυρίου  τονίζουν πόση δύναμη έχουν η προσευχή σε συνδυασμό  με τη νηστεία, ώστε ακόμα και τους πλέον ισχυρούς δαίμονες να διώχνουν. Είναι δύο πανίσχυρα όπλα στον πνευματικό αγώνα  κάθε Ορθοδόξου πιστού. Πρώτος, το όπλον αυτό της νηστείας, το χρησιμοποίησε ο Ίδιος ο Κύριός μας. Ως γνωστόν ο Κύριος νήστεψε 40 ημέρες, χωρίς να φάει τίποτε. Και στο τέλος αυτής της νηστείας πάλαιψε με τον σατανά και τον κατενίκησε. Μας έδωσε, δε, οδηγίες με τι τρόπο πρέπει να νηστεύουμε, για να είναι αποτελεσματική η νηστεία μας (βλέπε Ματθ. 6,16-18). Γι αυτό η Εκκλησία καθιέρωσε ημέρες Νηστείας, για όλους τους πιστούς, όπως είναι η Τετάρτη και Παρασκευή κάθε εβδομάδας και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που διανύουμε τώρα.

Νηστεία με αδιάλειπτη προσευχή τήρησαν οι  Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Άγιος Ιωάννης, της Κλίμακος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά, που εορτάζουμε σήμερα.

Η Εκκλησία καθόρισε, κατά τρόπον σοφόν, πώς  πρέπει να γίνεται η νηστεία,  ώστε  να μή βλάπτεται η υγεία κανενός.( Στο  Εκκλησιαστικό μας Ημερολόγιο αναγράφονται οι ημέρες νηστείας από κρέας  ή και από γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ.).

Είναι αναγκαίον να  διευκρινίσουμε ότι η νηστεία,  δεν είναι αυτοσκοπός, όπως π.χ.η αγάπη, αλλά μέσον προς εκπλήρωσιν σκοπών. Ποιοί είναι αυτοί οι σκοποί της νηστείας;

  • Υπακοή στο Θεό. Ο Αδάμ και η Εύα δεν υπάκουσαν στο Θεό και έφαγαν  τον απαγορευμέμο  καρπό, με αποτέλεσμα να χάσουν τον Παράδεισο. Εμείς υπακούμε στην φωνή του Θεού, νηστεύουμε και κερδίζουμε τον Παράδεισο.
  • Με τήν στέρηση κάποιων εύγευστων φαγητών  δυναμώνουμε  την θέλησή μας στο να να μή κάνουμε αυτά που μας ελκύουν,αλλά δεν είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
  • Με τον περιορισμό της ποσότητας του καθημερινού φαγητού και αποφυγή ζωϊκών τροφών εξασθενούν τα σωματικά πάθη και υποβοηθείται η καθαρά προσευχή. Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι η νηστεία δίνει φτερά στην προσευχή!
  • Με το να αποφεύγουμε ακριβά φαγητά, ποτά, γλυκίσματα και άλλα, και να περιοριζόμαστε στο αναγκαίο μόνον απλό φαγητό γίνεται οικονομία χρημάτων, τα οποία τα δίνουμε ελεημοσύνη σε άλλους που στερούνται και τα αναγκαία.
  • Η αποφυγή  φαγητών συνοδεύεται και από αποφυγή ποτών, θεαμάτων, διασκεδάσεων, και άλλων εκδηλώσεων, και έτσι μένει περισσότερος χρόνος για πνευματική περισυλλογή, προσευχή, μελέτη Αγίας Γραφής και  Ορθοδόξων βιβλίων, που μας τρέφουν πνευματικά.
  • Ας προσθέσουμε τέλος  την συμβουλή του Μεγάλου Βασιλείου:  "νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν, εὐάρεστον τῷ Θεῷ. Ἀληθὴς νηστεία ἡ τοῦ κακοῦ ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἐποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους, ἐπιορκίας. Ἡ τούτων ἔνδεια νηστεία ἐστὶν ἀληθής"(Λόγος Β' Περί Νηστείας).

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, η νηστεία και η προσευχή, χαρακτηρίζονται στην υμνολογία της Εκκλησίας μας ως ουράνια χαρίσματα. Με αυτά εξαγιάζεται ο πιστός.

Κατανικά τα πονηρά πνεύματα,  και μένει άτρωτος από τα βέλη τους. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, την νηστείαν μας, τις ημέρες αυτές  με περισσότερη προθυμία,  με την βεβαιότητα ότι θα έχουμε διπλή ωφέλεια, όπως λέγει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πνευματική και σωματική. Και έτσι να αξιωθούμε  να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού μας με εξαγνισμένες ψυχές. Αμήν.

Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia