(Μάρκ.2,1-12)

Όπως ανέφερε το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Ιησούς δίδασκε σε ένα σπίτι της Καπερναούμ. Το σπίτι γεμάτο κόσμο μέσα και έξω. Πολλοί  άνθρωποι στριμόχνονταν στις πόρτες και στα παράθυρα για να Τον ακούσουν. Εκείνοι την ώρα  τέσσερες άνδρες  φέρανε ένα παράλυτο με το κρεββάτι του για να τον θεραπεύσει ο Ιησούς. Είδαν ότι από την πόρτα δεν μπορούσαν να μπουν, από τον πολύ κόσμο. Και  τί έκαναν; Κάτι πολύ τολμηρό και δύσκολο! Ανέβασαν τον παράλυτο στη στέγη του σπιτού, άνοιξαν μια μεγάλη τρύπα και από εκεί τον κατέβασαν μπροστά  στον Ιησού! Δεν υπολόγισαν ούτε τον κόπο ούτε τον κίνδυνο να συμβεί ατύχημα και να τους πέσει ο παράλυτος από εκεί ψηλά, μπροστά στα μάτια τόσου κόσμου!

Άραγε τί ήταν εκείνο που ώθησε τους ανθρώπους αυτούς να προχωρήσουν σε αυτό το τόλμημα; Το αποκάλυψε το ιερό Ευαγγέλιο:"Ἰδών ὁ Ἰησοῦς τήν πίστιν αὐτῶν λέγει τῷ παραλυτικῷ· τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι» (στίχ.5). Ο καρδιογνώστης Κύριος είδε την μεγάλη πίστη των πέντε αυτών ανθρώπων. Αυτή η πίστη, τους είχε βεβαιώσει ότι ο Ιησούς θα χάριζε την θεραπεία στον παράλυτο, αρκεί  αυτός να έφθανε κοντά Του. Κανένα εμπόδιο δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει την προσπάθειά τους. Ούτε ο πολύς κόσμος, που δεν έδειξαν καμμία διάθεση να τους ανοίξουν δρόμο να περάσουν μέσα, ούτε ο κίνδυνος να ανέβουν στην στέγη και να την ανοίξουν, για να κατεβάσουν τον κατάκοιτο άρρωστο.

Oi άνθρωποι αυτοί γίνονται για μάς υπέροχο υπόδειγμα προς μίμηση. Να προσφεύγουμε με πίστη στον Κύριό μας Ιησού Χριστό σε κάθε θλίψη μας, σε κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί, με την βεβαιότητα ότι ως φιλάνθρωπος και Παντοδύναμος Θεός πρόθυμα θα ανταποκριθεί, και αποτελεσματικά θα ικανοποιήσει το αίτημα μας.Δεν είδαμε τι έγινε με τον Παράλυτο; Δεν πρόλαβε ο άρρωστος  να ανοίξει το στόμα του και ο Ιησούς τον θεράπευσε. Και το ποιό σπουδαίο είναι,  το ότι δεν θεράπευσε μόνον το σώμα του, αλλά και την ψυχή του από τις αμαρτίες, που ήταν η αιτία να καταντήσει παράλυτος.

Εδώ εφαρμόστηκε ακριβώς αυτό που γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Εφεσίους:

"Ὁ Θεός ἔχει τήν  δύναμη νά κάνει ἀπείρως περισσότερα ἀπό ὅσα ζητᾶμε ἤ σκεπτόμαστε, καθώς ἡ δύναμή Του ἐνεργεῖ σ' ἐμᾶς" (Εφ. 3,20). Ο Παράλυτος ήθελε να πάει στον Ιησοῦ να τον θεραπεύσει από την σωματική παραλυσία. Οὐτε καν είχε σκεφθεί

ότι θα μπορούσε ο Ιησούς να θεραπεύσει και την παράλυτη από τις αμαρτίες  ψυχή του!

Και νά, ο Ιησούς από την θεραπεία της ψυχής του αρχίζει: "τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι». Αυτή η λέξη "τέκνον" πόση στοργή και αγάπη περικλείει! Είχε μπροστά Του ο Ιησούς ένα βαρειά αμαρτωλό, παραβάτη του Νόμου, έναν άνθρωπο που οι ασωτἰες τον κατάντησαν παράλυτο και τον προσφωνεί "παιδί μου"! Πόση ανακούφηση θα αισθάνθηκε, και μόνον από την λέξη αυτή, ο παράλυτος! Δεν τον ήλεγξε ο Κύριος για την αμαρτωλή ζωή του.Τον δέχθηκε με κατανόηση και συμπόνια!

Πόσο κουράγιο δίνει και σε μας αυτή η στάση του Κυρίου, για να κατφεύγουμε σε Αυτόν να μας βοηθήσει,  και ας  έχουμε κάνει τις μεγαλύτερες αμαρτίες στη ζωή μας!        "Τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι». Όσες αμαρτίες και αν έχεις κάνει, όλες συγχωρούνται. Και αφού σαν άριστος Ιατρός ο Κύριος θεράπευσε τον άρρωστο από την αιτία της ασθενείας του, προχωρεί και στην θεραπεία του σώματος: "Σ' ἐσένα τό λέω, σήκω, πάρε τό κρεβάτι σου καί πήγαινε στό σπίτι σου. Ἐκεῖνος σηκώθηκε ἀμέσως, πῆρε  τό κρεβάτι του καί μπροστά σέ  ὅλους βγῆκε ἔξω" (στίχ. 11-12). Ο Κύριος τον θεράπευσε αμέσως και πλήρως. Ούτε φυσιοθεραπεία χρειάστηκε, όπως γίνεται συνήθως, μετά από μακρά ακινησία,  ούτε άλλη βοήθεια. Και μάλιστα του έδωσε τόση δύναμη ο Κύριος, που μπόρεσε,  όχι μόνον να σηκωθεί  μόνος του και να περπατήσει,   αλλά και να σηκώσει και να κουβαλήσει το κρεβάτι του. Δικαιολογημένα όλος ο κόσμος, που έβλεπε όλα  αυτά  έμεινε έκθαμβος και όλοι δόξαζαν τον Θεό. (βλέπε στιχ. 13).

"Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ  ἀναπαύσω ὑμᾶς"

(Ματθ. 11,28), είναι η πρόσκληση που κάνει ο Κύριος στον καθένα από μας. Κανένα εμπόδιο είτε από ανθρώπους, είτε από τον πονηρό, είτε από την ολιγοπιστία μας προέρχεται,  να μη ανακόπτει τη λαχτάρα της ψυχής μας να τρέξουμε προς τον Ιησούν να μας βοηθήσει σε κάθε ανάγκη μας. Αν ο Ιησούς,  με τόση προθυμία,  θεράπευσε το σώμα

και την ψυχή του σημερινού παραλύτου, να είμαστε βέβαιοι, πολύ περισσότερο θα βοηθεί εμάς, τα παιδιά Του, που με το Άγιο Βάπτισμα γίναμε μέλη του αγίου Σώματός Του, της Εκκλησίας Του!

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Δεκεμβρίου 2018

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia