Μία εξέχουσα γυναικεία μορφή των Αποστολικών χρόνων εορτάζει η Εκκλησία μας την 24ην Σεπτεμβρίου· την Πρωτόαθλον Αγία Θέκλα.

Γεννήθηκε στο Ικόνιο (σημ. Konya) από αριστοκράτες ειδωλολάτρες γονείς, περί το έτος 28 μ.Χ. Όταν ο Απόστολος Παύλος με τον Απόστολο Βαρνάβα, το Φθινόπωρο του έτους 46, διωγμένοι από την Αντιόχεια της Πισιδίας, έφθασαν στο Ικόνιο, η Θέκλα ήταν 18 χρονών. Η ευγενική ψυχή της δεν ικανοποιούνταν από τη λατρεία των ειδώλων, αναζητούσε κάτι ανώτερο. Και αυτό το βρήκε στη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Ο φλογερός Απόστολος άρχισε να κηρύσσει το Ευαγγέλιο του Χριστού πρώτα στους Ιουδαίους, στην Εβραϊκή Συναγωγή του Ικονίου. Οι φανατικοί όμως Ιουδαίοι του απαγόρευσαν να κηρύττει μέσα στη Συναγωγή. Μετά από αυτό ο Απόστολος Παύλος μιλούσε για τον Χριστό στο σπίτι ενός καλοπροαίρετου ανθρώπου, του Ονησιφόρου.

Μεταξύ πολλών άλλων πήγαινε να ακούσει τον Απόστολο του Χριστού και η νεαρή Θέκλα. Συγκλονίστηκε από αυτά που άκουε για την αγάπη του Ιησού Χριστού και μάλιστα ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε με τη θέλησή Του επάνω στο Σταυρό, για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Θερμάνθηκε η καρδιά της με την αγάπη του Χριστού και αποφάσισε ολόκληρη τη ζωή της να την αφιερώσει στον Κύριο και στο έργο Του, όπως έκανε ο Απόστολος Παύλος.

Μετά την αναχώρηση των Αποστόλων από το Ικόνιο η Θέκλα με θερμή πίστη και ζήλο κήρυττε τον Χριστό , με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να υποστεί το πρώτο μαρτύριο στην ίδια την πατρίδα της, στο Ικόνιο. Την καταδίκασαν σε θάνατο με φωτιά. Όμως οι φλόγες, όπως συνέβη με τους Τρεις Παίδες στη Βαβυλώνα, καθόλου δεν την ενόχλησαν. Και μάλιστα συνέβη αυτό το εκπληκτικό· ξαφνικά άρχισαν αστραπές και βροντές και η καταρρακτώδης βροχή έσβησε τη φωτιά και ανάγκασε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε να σκορπιστεί. Έτσι η Αγία Θέκλα βγήκε από τη φωτιά αβλαβής.

Δεύτερο Μαρτύριο αντιμετώπισε η Αγία Θέκλα στην Αντιόχεια της Πισιδίας, όπου με την ιεραποστολική της δράση πολλούς είλκυσε στην χριστιανική πίστη. Εκεί την έρριξαν στο Αμφιθέατρο της Αντιόχειας, που σώζεται ως σήμερα, να την κατασπαράξουν τα θηρία. Όμως, ούτε τα λιοντάρια ούτε τα άλλα θηρία επιτέθηκαν εναντίον της, όπως συνέβη με τον Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων. Ο Θεός την όπλισε με μυστική δύναμη, να νικήσει και να ξεφύγει τον θάνατο με τρόπο θαυμαστό.

Η Αγία Θέκλα ήθελε να συνοδεύσει τον Απόστολο Παύλο, στις Αποστολικές του περιοδείες. Όμως υπάκουσε στη σύσταση του Αποστόλου Παύλου να παραμείνει στον τόπο της να ελκύσει στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Αφού η Αγία Θέκλα κήρυξε τον Χριστό σε πολλά μέρη, τελικά κατέβηκε στα νότια μέρη του Ικονίου. Όταν έφθασε στη Σελεύκεια (σημ. Silifke) της Κιλικίας, κατέφυγε σε ένα σπήλαιο στο όρος των Καλαμών, κι εκεί εμόνασε μέχρι το τέλος της ζωής της. Αφιερώθηκε στην προσευχή, την άσκηση και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Συγχρόνως θεράπευε και πολλούς αρρώστους. Η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα και πλήθη ανθρώπων πήγαιναν να την ακούσουν ή να θεραπευθούν.

Όταν η Αγία έφθασε σε ηλικία 90 ετών κλήθηκε από τον Κύριο με θαυμαστό τρόπο στην Ουράνια Βασιλεία Του. Οι χριστιανοί της Σελευκείας έχτισαν προς τιμή της ναό πάνω από το σπήλαιο, όπου είχε ενταφιαστεί.

Τα θαύματα που ενεργούσε η Αγία Θέκλα όσο ζούσε, έγιναν πιό συχνά μετά την κοίμησή της. Ακόμη και ο αυτοκράτορας Ζήνων (5ος αιώνας) θεραπεύτηκε με θαύμα της Αγίας και από ευγνωμοσύνη έκτισε εκεί μεγαλοπρεπή ναό προς τιμήν της Αγίας Θέκλας. Μοναστήρι που ιδρύθηκε στον τόπο όπου μόνασε η Αγία, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πιστούς από την ευρύτερη περιοχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Θαυμάζουμε, ασφαλώς, το θάρρος της Αγίας Θέκλας! Τα μαρτύρια και οι διωγμοί δεν επηρέασαν τον ιεραποστολικό της ζήλο. Γι' αυτό επάξια τιμάται από την Εκκλησία ως Ισαπόστολος· τιμή που ελάχιστες γυναίκες αξιώθηκαν να λάβουν.

Επέλεξε την μοναχική ζωή, από βαθειά αγάπη προς τον Χριστό, για να αφιερώσει σε Αυτόν, ολόκληρη την ύπαρξή της. Ανεδείχθη έτσι η πρώτη χριστιανή Ασκήτρια-Μοναχή. Και εκεί, στο σπήλαιο όπου ασκήτεψε, έθεσε τις βάσεις του πρώτου χριστιανικού Γυναικείου Μοναστηριού, που είχε επί αιώνες μεγάλη πνευματική ακτινοβολία.

Με την δυνατή πίστη της "ἔσβεσε δύναμιν πυρός", και "ἔφραξε στόματα λεόντων" (Εβρ.11,33-34) και ανεδείχθη η πρώτη γυναίκα Μάρτυς, Πρωτομάρτυς.

Όλα αυτά η Αγία Θέκλα τα οφείλει κατά πρώτον λόγον, βέβαια, στον Ιησού Χριστό που την ικάνωσε να φθάσει σε τόση δόξα. Έπειτα στον Μεγάλο Απόστολο που την ενέπνευσε με τον λόγο του και το παράδειγμά του να γνωρίσει βαθειά τον Χριστό. Αλλά, όμως ήταν καρπός και της δικής της αγάπης και αφοσίωσης στον Χριστό. Κυριαρχούσε και στη δική της ψυχή το βίωμα του διδασκάλου της: "η ζωή μου είναι βασισμένη στην πίστη μου - και στην αγάπη μου- στον Υιό του Θεού, που με αγάπησε και πέθανε εκούσια για χάρη μου" (Γαλ. 2,20).

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ας εμπνευσθούμε κι εμείς από το φωτεινό παράδειγμα της Αγίας Ισαποστόλου και Πρωτόαθλης Θέκλας. Όταν κατανοήσουμε την τέλεια αγάπη, που εκδηλώνει με μύριους τρόπους, ο Νυμφίος των ψυχών μας, στον καθένα από μας· όταν νιώσουμε στις καρδιές μας την επιθυμία του Ιησού να ζήσουμε αληθινά τη δική Του ζωή· όταν διακρίνουμε μέσα μας τα αγγίγματα της θείας Χάρης Του, που μας καλεί να είμαστε ενωμένοι σε ένα Σώμα μαζί Του· έ, τότε θα ξεχειλίζει μέσα μας η χαρά του Χριστού. Η πνευματική χαρά, που είναι ανώτερη από κάθε άλλη χαρά, και παντοτινή. Αυτή τη χαρά εύχομαι να έχετε όλοι σας. Αμήν.

Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia