(Ματθ. 25,31-46)
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, με την σημερινή Ευαγγελική περικοπή, μας αποκαλύπτει τα όσα θα συμβούν κατά την Δευτέραν ένδοξη Παρουσία Του. Το ότι ο Ιησούς Χριστός θα έλθει και πάλιν αναφέρεται και στο Σύμβολον της Πίστεως.
Αυτή τη φορά όμως ο Ιησούς Χριστός δεν θα έλθει ταπεινά ως άνθρωπος, αλλά ως Θεάνθρωπος με όλη την μεγαλοπρέπειά Του! Θα καθήσει στον ένδοξο θεϊκό Του Θρόνο. Θα περιβάλλεται από τα πλήθη των Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων. Και μπροστά Του θα συναχθούν όλοι οι άνθρωποι όσοι θα έχουν ζήσει στη γή. Αυτά μας αποκαλύπτει η Αγία Γραφή (βλέπε Ματθ. 24,29-31. 42-44. Α’ Θεσσαλ. 4,17. Α’ Πέτρ.4, 5-6).
Εμείς οι Ορθόδοξοι πιστοί είμαστε προνομιούχοι, διότι ο Κύριός μας φανερώνει από τώρα τι θα συμβεί, τότε για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το μεγάλο εκείνο γεγονός!
Αλήθεια, για σκεφθήτε πόσο τυχερός θα ήταν ένας υποψήφιος π.χ. φοιτητής αν θα ήξερε τα θέματα που θα τους έβαζαν στις εισαγωγικές εξετάσεις! Θα τα διάβαζε ώσπου να τα μάθει τέλεια για να επιτύχει να μπεί στο Πανεπιστήμιο! Έ! λοιπόν, εμείς είμαστε αυτοί οι "τυχεροί" που γνωρίζουμε από τώρα ποιό είναι το βασικό θέμα των "Γενικών Εξετάσεων" κατά την Παγκόσμια Κρίση! Και το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο Κύριος είναι η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Τί αισθήματα καλλιεργούμε μέσα στην καρδιά μας γι αυτούς; Τί κάναμε για τον πεινασμένο και τον διψασμένο συνάνθρωπό μας; Γι αυτόν που κρύωνε, γιατί δεν είχε κατάλληλα ρούχα, παπούτσια και σπίτι να μείνει; Για τον άρρωστο που δεν είχε κάποιον να τον φροντίσει; Για τον φυλακισμένο που δεν τον επισκέπτεται κανείς να του δώσει λίγη παρηγοριά και κουράγιο στην δύσκολη κατάστασή του; Για τον ξένο, που αναγκάστηκε να ξενητευτεί στη χώρα μας και δεν έχει κάποιον να τον βοηθήσει. Αυτά μας είπε ο Κύριος, ενδεικτικά, για να καταλάβουμε πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για την ημέρα της Παγκόσμιας Κρίσης.
Όπως βλέπουμε, ο Κύριος δεν αναφέρεται στην αποφυγή εχθρικών ενεργειών προς τους συνανθρώπους μας. Όπως έχθρα κατά του αδελφού μας, μίση και αδικίες, ψέματα και συκοφαντίες, κατακρίσεις και τα παρόμοια. Αυτά είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν μεταξύ των μελών της Αγίας Του Εκκλησίας. Αλλά δεν είναι αρκετό για τον Χριστιανό μόνον να αποφεύγει τα αρνητικά. Πρέπει να προχωρεί στα θετικά έργα αγάπης και συμπαράστασης, που σημειώσαμε πιό πάνω.
Επίσης, προξενεί εντύπωση το εξής γεγονός. Όταν είχε ερωτηθεί ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ "Ποιά είναι η σπουδαιότερη από όλες τις Εντολές του Θεού είχε απαντήσει:
"Να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου.." και δεύτερη «να αγαπήσεις τον πλησίον σου..» (Μάρκ. 12,30-31). Όμως για την Παγκόσμια Κρίση δεν προβάλλει την πρώτη Εντολή αλλά την δεύτερη, την έμπρακτη αγάπη στον άνθρωπο. Πώς συμβαίνει αυτό; Την απάντηση μας την δίνει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος: "Εάν κάποιος πεί ἀγαπῶ τόν Θεόν μισεῖ ὅμως τόν ἀδελφό του, εἶναι ψεύτης. Γιατί αὐτός πού δέν ἀγαπᾶ τόν ἀδελφό του, τόν ὁποῖον βλέπει, πῶς μπορεῖ νά αγαπᾶ τόν Θεόν, τόν ὁποῖον δέν βλέπει; " (Α' Ιωάν. Επιστολή 4,20). Επομένως ο Κύριος προβάλλοντας ως βασικό κριτήριο στην Παγκόσμια Κρίση την έμπρακτη αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, θεωρεί ότι αυτή επεκτείνεται αυτόματα και προς τον Ίδιον τον Θεόν. Άλλωστε το διευκρίνησε και ο Ίδιος: "Σᾶς βεβαιώνω πώς ἀφοῦ κάνατε αὐτά -τα έργα της αγάπης-
γιά ἕναν ἀπό αὐτούς τούς ἄσημους αδελφούς μου, τά κάνατε γιά μένα" (Ματθ. 25, 40).
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, από τα όσα αναφέραμε γίνεται σαφές ότι για να αξιωθούμε να ακούσουμε κι εμείς, κατά την Παγκόσμια Κρίση, τα λόγια ρου Κυρίου:
"Δεῦτε οἱ ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε τήν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν" (στίχ. 34) αναγκαία προϋπόθεση εἶναι: η αγάπη που φροντίσαμε να εκδηλώσουμε έμπρακτα προς τον συνάνθρωπό μας και η οποία και ανοίγει τον δρόμο προς τον Θεό. Είθε αυτή να είναι η καθημερινή μας επιδίωξη.