(Ιωάν. 9,1-38)

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας περιέγραψε ένα πρωτοφανές θαύμα του Κυρίου· την θεραπεία  ενός ζητιάνου, που είχε γεννηθεί τυφλός.  Τέτοιο θαύμα δεν είχε γίνει ποτέ! Είχαν βέβαια  θεραπευτεί άνθρωποι από διάφορες αναπηρίες και ασθένειες, αλλά γεννημένος τυφλός, που να απέκτησε μάτια να βλέπουν, ποτέ δεν είχε συμβεί.

Το περίεργο είναι ότι,  ενώ ένα τέτοιο ευχάριστο γεγονός θα έπρεπε όλοι να το χαρούν, δημιούργησε πρόβλημα στους θρησκευτικούς άρχοντες των Ιουδαίων. Όπως γνωρίζουμε ζήλεια και φθόνος φώλιασαν στις καρδιές Φαρισαίων, γιατί τα πλήθη των ανθρώπων ακολουθούσαν τον Χριστό και όχι αυτούς. Μάλιστα είχαν πάρει και απόφαση τα μέλη του Ιουδαϊκού Συνεδρίου, όχι μόνον να θανατώσουν τον Χριστό, αλλά και να αποκόψουν από την Συναγωγή και την κοινωνία την Ιουδαϊκή όποιον παραδεχτεί πως ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας. (στιχ. 22).

Όταν έμαθαν, λοιπόν, οι Φαρισαίοι ότι ο Ιησούς έκανε ένα τέτοιο μεγάλο θαύμα, στην αρχή προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν. Τί καλά θα ήταν αν μπορούσαν να στηρίξουν την είδηση ότι δεν είχε γεννηθεί τυφλός, αλλά έτσι υποκρινόταν τον τυφλό, για να ελκύει, ως  ζητιάνος, τη συμπάθεια των ανθρώπων και να του δίνουν ελεημοσύνες!  Γι αυτό οι Φαρισαίοι κάλεσαν τους γονείς του τυφλού και τους ερωτούν: «Αυτός είναι ο γυιος σας που λέτε ότι γεννήθηκε τυφλός; Και πώς τώρα βλέπει;». Οι γονείς  φοβισμένοι μήπως τους διώξουν από τη Συναγωγή απάντησαν: «Αυτός είναι ο γυιός μας και πράγματι τυφλός γεννήθηκε. Πώς όμως τώρα βλέπει, δεν ξέρουμε. Ώριμη ηλικία έχει, ρωτήστε τον.».  Βλέπουμε τους γονείς να αποφεύγουν  να δώσουν σαφή απάντηση για το θαύμα του Χριστού. Φοβούνται και τρέμουν καθώς βλέπουν τους Φαρισαίους να μιλούν με θυμό και απειλές, για να τους εκφοβίσουν.  Τρομοκρατημένοι, για να μή τυχόν τους κάνουν απαοσυνάγωγους, προσπαθούν αυτοί να γλυτώσουν και αφήνουν τον γυιό τους μόνο του να αντιμετωπίσει το μίσος και  τις  απειλές των  Φαρισαίων.

Η ιστορία αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές  στην πορεία της Εκκλησίας. Το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας, που τόσο μεγάλη πολεμική γίνεται εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας μας. Οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες πολλές, οι έμμεσες απειλές ύπουλες και ο φόβος κάνει πολλούς να μή τολμούν  να πουν την αλήθεια,για  θέματα πίστεως. Να δειλιάζουν να πάρουν θέση και μάλιστα ενώπιον ανθρώπων που έχουν κάποια εξουσία. για να μην εκτεθούν, για να μην κινδυνεύσει η σταδιοδρομία τους, για να τα έχουν καλά με όλους. Έτσι προδίδουν την πίστη τους στον Χριστό και καταπατούν τη συνείδησή τους. Αλλά ας προσέξουμε πολύ τα λόγια του Κυρίου για το θέμα αυτό:"Ὅποιος μέ ἀπαρνηθεῖ μπροστά στούς ἀνθρώπους, θά τόν ἀπαρνηθῶ κι ἐγώ μπροστά στόν ουράνιο Πατέρα μου" (Ματθ.10,33) κατά την ημέρα της  Κρίσεως.

Τελείως διαφορετική από τη στάση αυτή των γονέων ήταν η συμπεριφορά του πρώην τυφλού. Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχε με τους Φαρισαίους, και οι οποίοι ήθελαν να παρουσιάσουν τον Ιησού ως παραβάτη του Μωσαϊκού νόμου, γιατί τον θεράπευσε ημέρα Σάββατο, έμενε αμετακίνητος στις πεποιθήσεις του: Αντιμετωπίζει με θάρρος τους εχθρούς του Χριστού, που ήσαν τόσο αγριεμένοι μαζί του: Τί λέτε σείς δέν ξέρω, τους λέγει. "Ἐκείνο που ἐγώ ξέρω πολύ καλά εἶναι ὅτι ἐνῶ ἤμουν τυφλός, τώρα βλέπω" (στίχ.25). Και ως προς τις κατηγορίες σας εναντίον του προσώπου που με θεράπευσε έχω να πώ τούτο: "Ξέρουμε πώς ὁ Θεός  δεν ακούει τους αμαρτωλούς....Αλλά και ποτέ δεν ακούστηκε, από τότε που έγινε ο κόσμος, ότι θεράπευσε κάποιος μάτια ανθρώπου που είχε γεννηθεί τυφλός» (στίχ. 31-32). Οι Φαρισαίοι δέν άντεξαν άλλο την παρρησία του και εξαγριωμένοι τον έδιωξαν με λόγια προσβλητικά.

Όμως μετά από αυτά, βρήκε ο Κύριος τον πρώην τυφλό για να φωτίσει και τα μάτια της ψυχής του. Αποκαλύπτεται ο Ιησούς στα μάτια του πρώην τυφλού ως Υἱός του Θεού, κι  εκείνος με ειλικρίνεια και ευγνωμοσύνη ομολογεί την πίστη του στο θείον Πρόσωπό Του και τον προσκυνεί ως Υιόν του Θεού.

Αδελφοί μου, ας διδαχτούμε κι εμείς από την θαρραλέα ομολογία του πρώην τυφλού. Με θάρρος, ενθουσιααμό, καύχηση και ευγνωμοσύνη να ομολογούμε την Ορθόδοξη Πίστη, για την οποία εκατομμύρια Μαρτύρων έχυσαν το αἷμα τους. Και ο Χριστός θα μας ευλογήσει. Θα μας έχει  ως παιδιά  Του αγαπημένα και θα μας καταστήσει πολίτες της Βασιλείας του.

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Δεκεμβρίου 2018

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia