(Ιωάν. 5,1-15)

Η θαυματουργική θεραπεία του Παραλύτου, που μας περιέγραψε το σημερινό Ευαγγέλιο,  μας βοηθεί να καταλάβουμε: Πώς ο Θεός ενεργεί κατά την  θεραπείαν ασθενών και πως ο ασθενής  άνθρωπος πρέπει να ανταποκρίνεται στην αγαπητική αυτή ενέργεια του Θεού.

Ένα εξαιρετικά θαυμαστό γεγονός συνέβαινε  στην μικρή λίμνη Βηθεσδά, δίπλα σε μία από τις πύλες του φρουρίου των Ιεροσολύμων: κατά καιρούς Άγγελος Κυρίου κατέβαινε στην λιμνούλα, ανατάρασσε το νερό και ο πρώτος ασθενής που προλάμβανε να μπεί μέσα στο νερό θεραπευόταν από όποιοδήποτε νόσημα και αν έπασχε.

Μια μέρα από  αυτή τήν πύλη της πόλεως περνούσε ο Ιησούς, για να μπεί στα Ιεροσόλυμα. Ανάμεσα στο  πλήθος των  ασθενών, γύρω από την Βηθεσδα,  διέκρινε έναν παράλυτο. Επί 38 ολόκληρα χρόνια ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος ζούσε σε αυτή την κατάσταση. Ως φαίνεται δεν εἰχε κανέναν δικό του να τον φροντίζει. Και πώς ενεργεί ο Ιησούς; Του απευθύνει μια ερώτηση, που θα φαινόταν παράξενη! -"Θέλεις να γίνεις ὑγιής;" (στίχ.6).  Θα έλεγε κανείς: Μα, Κύριε, παράλυτος είναι   και τον ερωτάς αν θέλει να γίνει υγιής;  Γι αυτό δεν  ήρθε στη Βηθεσθά; Χρειάζεται ερώτημα αν θέλει να θεραπευτεί;

Όμως, η ερώτηση αυτή του Κυρίου, εμπερικλείει  ένα βαθύτατο  νόημα. Όπως γνωρίζουμε,  ο Θεός δημιουργώντας τον άνθρωπο   του χάρισε την ελευθερίαν  της βουλήσεως. Και αυτή την ελευθερία  του ανθρώπου ο Θεός την σέβεται.Δεν την καταργεί έστω και  αν θα ήθελε να κάνει κάτι  για το καλό  του ανθρώπου. Π.χ. "Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι" (Α' Τιμ. 2,4). Όμως δεν τους εξαναγκάζει να σωθούν. "Όποιος θέλει να με ακολουθήσει..." (Ματθ. 16,24) είπε ο Κύριος. Γι αυτό, λοιπόν, ο Κύριος ερωτά τον παράλυτον, να εκφράσει την θέλησή του. Και αμέσως μετά τον θερἀπευσε: "Σήκω πάνω...κι αμέσως ο άνθρωπος έγινε καλά" (στίχ. 8-9).

Και στην θαυματουργική θεραπεία στα νερά της Βηθεσδά, το ίδιο συνέβαινε. Ο Θεός διά του Αγγέλου Του κατά καιρούς έστελνε την χάρη Του στα νερά. Όμως έπρεπε και ο άρρωστος να το θελήσει  να μπεί αμέσως στο νερό, για να θεραπευθεί̓͂. Επίσης, ο  Κύριος μαζί με τα  άλλα  Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας καθιέρωσε και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, όπως γράφει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος στην Επιστολή του (Ιακ.5,14-15). Ο Θεός θεραπεύει με το θαυματουργό αυτό Μυστήριο τον ασθενή. Όμως πρέπει και ο  ασθενής να το θέλει και νά προσκαλέσει τους ιερείς της Εκκλησίας να προσευχηθούν γι αυτόν και να τον χρίσουν με το αγιασμένο λάδι.

Ο παράλυτος της Βηθεσδά, με την συμπεριφορά του, μας δεἰχνει πώς  και κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζει την κατάσταση σε καιρό αρρώστιας. Ο άνθρωπος αυτός ήταν παράλυτος 38 χρόνια. Πήγε στην Βηθεσθά με την ελπίδα να θεραπευτεί. Όμως παράλυτος καθώς ήταν δυσκολευόταν να κινηθεί γρήγορα και να προλάβει αυτός πρώτος να μπεί στο νερό. Άλλοι που είχαν κοντά τους δικούς τους ανθρώπους, προλάβαιναν και θεραπεύονταν. Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται από τον διάλογό του Παραλύτου με  τον Κύριο, ο πονεμένος αυτός άνθρωπος δεν αγανακτεί με την αδιαφορία των άλλων στο δράμα  του· δέν τους κατηγορεί. Κάνει υπομονή, και μάλιστα μακρά υπομονή. Και ως φαίνεται αυτή την υπομονή του θέλησε να βραβεύσει ο Ιησούς και γι αυτό από όλους τους άλλους ασθενείς αυτόν ξεχώρισε και αυτόν θεράπευσε. Να το μεγάλο δίδαγμα και για μας. Υπομονή! Πολύ δύσκολο να κάνει υπομονή ο άρρωστος,  που υποφέρει για μεγάλο διάστημα. Αλλά η υπομονή έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για το σώμα και την ψυχή. "Ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος , οὗτος σωθήσεται" (Ματθ. 10,22)  μας διαβεβαίωσε ο Κύριος. Κλασικό παράδειγμα υπομονής ο Ιώβ. Μετά  τις τόσες καταστροφές που έπαθε η οικογένειά του και την οδυνηρή ασθένειά του ο Θεός τον ευλόγησε ακόμη περισσότερο από ό,τι τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, ας αποφεύγουμε κάθε αιτία που μπορεί να κλονίζει την υγεία μας. Αν όμως συμβεί να κλονιστεί, ας αντιμετωπίζουμε την ασθένεια με όλα τα μέσα που προσφέρει η ιατρική επιστήμη και συγχρόνως  με υπομονή πολλή. Με όλη την ελπίδα μας στον Μεγάλον Ιατρόν των ψυχών και των σωμάτων. Στον  φιλάνθρωπο Κύριό μας να εμπιστευόμαστε "ἑαυτούς καί ἀλλήλους",  με την βεβαιότητα ότι Εκείνος με την πολλή Του αγάπη θα κάνει το καλύτερο για μας.

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Δεκεμβρίου 2018

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia