(Εβρ.11,24-26, 32-40.  Ιωάν.1, 44-52)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Εκκλησία μας πανηγυρίζει σήμερα την Εορτήν της Ορθοδοξίας. Αφορμή, για να καθιερωθεί ο εορτασμός αυτός ήταν η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων μετά από διωγμούς 100 και πλέον ετών. Οι αιρετικοί Εικονομάχοι με μίσος πολεμούσαν  τους Ορθοδόξους κληρικούς και λαϊκούς που τιμούσαν τις ιερές εικόνες.

Αναρίθμητοι οι Μάρτυρες, Ομολογητές και υπερασπιστές της Ορθοδόξου Πίστεως, της περιόδου εκείνης. Τελικά, μετά την 7η Οικουμενική Σύνοδο και την Μεγάλην Σύνοδον του έτους 843 οι αιρετικοί κατατροπώθηκαν, η εικονομαχία εξαφανίστηκε,  η αλήθεια έλλαμψε, οι Ιερές Εικόνες τοποθετήθηκαν και πάλιν σε όλους τους ναούς και επανήλθε η ειρήνη σε ολόκληρη την  Εκκλησία. Έτσι η Αγία  Εκκλησία μας καθιέρωσε την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάθε έτους,  να εορτάζεται σε όλους τους Ορθοδόξους Ναούς  η νίκη της Ορθόδοξης πίστης κατά των αιρέσεων και όλων των εχθρών της. Γι αυτό και στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα ακούσαμε τα καταπληκτικά κατορθώματα της πίστης στον αληθινό  Θεό:  Ο Μωϋσής με τον λαό του « με την πίστη πέρασαν την Ερυθρά θάλασσα σαν να ήταν στεριά» (Εβρ. 11, 29). Με την πίστη άλλοι, όπως ο προφήτης Δανιήλ «έφραξαν στόματα λεόντων , έσβησαν τη δύναμη της φωτιάς» (στίχος 33-34) όπως οι τρεις   Παίδες στο φλογισμένο καμίνι, και τόσα άλλα!

Αλλά η πίστη, επίσης ήταν αναγκαία προϋπόθεση, όπως μας αναφέρουν τα Ιερά Ευαγγέλια,  για να προχωρήσει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στις θεραπείες ποικίλων βαρέων ασθενών και πλήθος άλλων θαυμάτων.

Η πίστη και  στους μετέπειτα χριστιανικούς αιώνες  ανέδειξε τα εκατομμύρια των Μαρτύρων και των Ομολογητών που θαυμάζουμε όλοι! «Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα» ψάλλει η Εκκλησία μας.

Με αυτή την ορθή και φλογερή πίστη καλείται και στις ημέρες μας να πορεύεται κάθε Ορθόδοξος πιστός. Διότι και σήμερα η Ορθόδοξη Πίστη βάλλεται από ποικίλους εχθρούς. Αιρέσεις, αποκρυφιστικές ανατολικές θρησκείες, διεθνή αθεϊστικά κέντρα και τόσες άλλες προπαγάνδες.  Ο Απόστολος Πέτρος από τότε μας είχε προειδοποιήσει: « Ο αντίπαλός σας διάβολος περιφέρεται σαν το λιοντάρι που βρυχάται , ζητώντας κάποιον να καταβροχθίσει» (Α’ Πέτρου 5,8). Γι αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή εκ μέρους μας να μή χάσουμε τον ανεκτίμητο  αυτόν θησαυρόν της πίστης μας. Τον θησαυρόν αυτόν οι πατέρες μας, ακόμη και με θυσία της ζωής τους τον  διατήρησαν επί 20 αιώνες ανόθευτον και μας τον παρέδωσαν ως εφόδιο, για μιά ευτυχισμένη ζωή κι εδώ και στην αιωνιότητα. Γι αυτό ο Ιησούς ζητούσε οι μαθητές Του να έχουν πίστη: «έχετε πίστιν Θεού» έλεγε συχνά  (Μάρκ. 11,22) .

Ο Απόστολος Παύλος είχε δοκιμάσει μεγάλη πίκρα στη ζωή του όταν ένας από τους αγαπημένους του συνεργάτες στο αποστολικό έργο, ο Δημάς,  είχε αρνηθεί την πίστη στον Χριστό και τον εγκατέλειψε. «Δημάς με  εγκατέλιπεν αγαπήσας τον νυν αιώνα» γράφει με πόνο στον Μαθητή του Τιμόθεο (Β’  Τιμ. 4,10). Γι αυτό δεν έπαυε να τονίζει:  «ἐπιμένετε τῇ πίστει, τεθελειωμένοι  καί  ἑδραῖοι  καί μή μετακινούμενοι ἀπό  τῆς ἐλπίδος τοῦ εὐαγγελίου» (Κολ.1,23). «Να  κρατάτε πάντα την πίστη σαν ασπίδα, πάνω στην οποία θα μπορέσετε να σβήσετε τα φλογισμένα βέλη του πονηρού» (Εφεσίους 6,16).

Διαβάζοντας τα Μαρτύρια των Αγίων της Εκκλησίας μας, μένουμε έκθαμβοι από την επιμονή τους να κρατήσουν την πίστη  τους στον Χριστό. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός μάρτυρα που τον επίεζαν οι ειδωλολάτρες να προσφέρει θυμίαμα στα είδωλα. Αρνιόταν. Του βάζουν θυμίαμα στη παλάμη του μάρτυρα και κρατούν το χέρι του  πάνω από την φωτιά, για να αναγκαστεί να αφήσει  το θυμίαμα να πέσει στο θυσιαστήριο του θυμιάματος. Όμως ο Μάρτυρας σφίγκει στη χούφτα του το θυμίαμα ώσπου κάηκε το χέρι του!

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, αυτή την μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας ας πάρουμε την απόφαση να κρατήσουμε μέχρι την τελευταία μας αναπνοή την Ορθόδοξη πίστη στις καρδιές μας, όσο και  αν αυτό μας στοιχίσει.Τίποτε  να μη σταθεί ικανό να μας κλονήσει. Ούτε θλίψεις, ούτε απειλές, ούτε απολαύσεις, ούτε πλούτος, ούτε αξιώματα. Να είμαστε πρόθυμοι, αν χρειαστεί, και τη ζωή μας να θυσιάσουμε για την πίστη του Χριστού και την δόξα της Εκκλησίας  μας. Όπως ακριβώς έκαναν  οι Άγιοι Απόστολοι, εκατομμύρια Μάρτυρες, Ομολογητές και Πατέρες της Εκκλησίας μας.  Ἐτσι θα αξιωθούμε να απολαύσουμε την αιώνια δόξα και χαρά της Βασιλείας του Θεού.

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Δεκεμβρίου 2018

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia