(Λουκ. 19,1-10)

«Ἐζήτει ἰδεῖν τόν Ἰησοῦν τίς ἐστι» (στίχ. 3).

Ο Ζακχαίος, τον οποίον μας παρουσίασε το σημερινό Ευαγγέλιο,  ως Αρχιτελώνης, είχε  την  εξουσία από τις κυβερνητικές Αρχές να καθορίζει και να εισπράττει τους κρατικούς φόρους.. Αυτό του εξασφάλιζε πλούτη και δύναμη. Όμως η ψυχή του ήταν άδεια. Πώς τα υλικά αγαθά να ικανοποιήσουν το πνεύμα του!  Είχε ακούσει για τον Ιησού ότι ενδιαφερόταν για το καλό όλων των ανθρώπων. Ακόμα και για τους άδικους τελώνες, σαν και αυτόν. Και ο Ζακχαίος αισθάνθηκε μέσα του να γιγαντώνει  ο πόθος να συναντήσει τον Ιησού, να Τον γνωρίσει· μήπως και μπορέσει να ηρεμήσει η ψυχή του από τις τύψεις, για τις τόσες αδικίες που είχε διαπράξει! Και να,  μια μέρα ακούει ότι ο Ιησούς έρχεται προς την πόλη του την Ιεριχώ. Με πολλούς άλλους σπεύδει  και  ο Ζακχαίος  να συναντήσει τον Ιησού. Πολύς κόσμος όμως είχε περικυκλώσει τον Ιησούν, και καθώς ο Ζακχαίος ήταν κοντός στο ανάστημα δεν μπορούσε να Τον ιδεί. Και τί  κάνει; Αψηφώντας τα ειρωνικά σχόλια των ανθρώπων, όταν θα τον έβλεπαν σαν παιδί ανεβασμένο πάνω στο δένδρο, υπολογίζει το σημείο από το οποίο θα περνούσε ο Ιησούς και σκαρφαλώνει σε μιά συκομοριά, για να ιδεί καλά με τα μάτια του τον Ιησού και να Τον γνωρίσει, πώς είναι!

Αλήθεια, εμείς που φέρουμε το όνομα του Χριστιανού, έχουμε αυτόν τον πόθο του αρχιτελώνη Ζακχαίου να γνωρίσουμε βαθειά τον Ιησού Χριστό ποιός είναι;

Έχουμε ενδιαφερθεί να μελετήσουμε τα ιερά Ευαγγέλια προσεκτικά, για να γνωρίσουμε τον Ιησού ποιός ακριβώς είναι;  Εμείς ξέρουμε αληθινά  πώς έζησε ο Ιησούς εδώ στη γή; Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε τι θέλει από μάς ο Χριστός;  Υπάρχουν πολλοί, δυστυχώς, που έχουν λαθεμένη  εικόνα για τον Ιησού. Ότι είναι αυστηρός! Ότι τάχα μας ζητάει  πράγματα  που δεν είναι δυνατόν  να εφαρμοσθούν σήμερα από τους ανθρώπους.  Αγνοούν τα λόγια Του:

-Ελάτε κοντά μου όλοι όσοι είστε κουρασμένοι  και υποφέρετε από το βάρος της αμαρτίας και από τις θλίψεις και εγώ θα σας αναπαύσω... είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και οι ψυχές σας θα βρούν ξεκούραση κοντά μου. .. Το φορτίου των καθηκόντων που σας αναθέτω είναι ελαφρό. Άλλωστε κι εγώ θα σας βοηθώ να το σηκώσετε (βλ.Ματθ. 11, 28-30). Πόσοι άραγε έχουν καταλάβει ότι ο Χριστός με την διδασκαλία Του επιδιώκει να κάνει τους ανθρώπους παντοτινά χαρούμενους;  Το  τόνισε ο Ίδιος στον  Μυστικό Δείπνο: « Σας τα είπα αυτά, ώστε η δική μου χαρά να είναι μέσα σας, και η χαρά σας να είναι ολοκληρωμένη» (Ιωάν. 16, 24). Όπως ολοκληρωμένη ήταν η χαρά και του Ζακχαίου, λίγο αργότερα όταν υποδέχτηκε τον Ιησού στο σπίτι του και από τότε άλλαξε εξολοκλήρου η ζωή του!

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, ας προσπαθήσουμε από σήμερα να γνωρίσουμε καλύτερα τον Χριστό μας. Ας μή χάνουμε καμμία ευκαιρία από αυτές που προσφέρει η Εκκλησία μας για να μας αποκαλύψει  την απέραντη αγάπη Του ,  την προστασία, την βοήθεια, την ενίσχυση και την καθοδήγηση που πρόθυμα  μας προσφέρει, αρκεί να Του το ζητούμε. Αλλά και  την χαρά,  την αληθινή χαρά,  που μας εξασφαλίζει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τόσον στην πρόσκαιρη αυτή ζωή  όσον και στην ουράνια, όπου θα αξιωθούμε να  Τον ιδούμε «πρόσωπον προς πρόσωπον» (1η Κορινθ.13, 12) και μάλιστα μέσα στην θεϊκή Του Δόξα!

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Ιανουαρίου 2019

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

CalendarMultimedia