Η μεγάλη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας κυριαρχεί στις ψυχές των Ορθοδόξων, καθόλον, σχεδόν τον μήνα Αύγουστο· ιδιαίτερα δέ από την κύρια ημέρα της Εορτής, 15 Αυγούστου, επί εννέα ημέρες μέχρι την 23η Αυγούστου, που διαρκεί ο εορτασμός της ένδοξης Κοιμήσεώς Της και της αναβάσεώς Της στα ουράνια σκηνώματα, δίπλα στον θρόνο του Υιού και Θεού Της.

Οι Ορθόδοξοι, για να ενισχυθούμε στον πνευματικό μας αγώνα, και να αξιωθούμε εξαγνισμένοι να προσεγγίσουμε την εορτή της Πανάγνου Μητέρας του Κυρίου και όλων μας, δύο ολόκληρες εβδομάδες πρo της κυρίας ημέρας της εορτής της τηρήσαμε νηστεία. Και συγχρόνως, καθημερινά σπεύδαμε στους Ιερούς Ναούς και απευθύναμε Παρακλήσεις πρός την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι, ως φιλόστοργη Μητέρα θα μας βοηθήσει και στις τωρινές μας ανάγκες, κάθε φορά που απευθύνουμε τις Παρακλήσεις μας προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον την ικετεύουμε:

-"Λύτρωσέ μας ἀπὸ κινδύνους, Θεοτόκε Ἁγνή.." (Μικρός Παρακλητικός Κανών, Ωδή 5η).

-"Θεράπευσε, ἁγνή Παναγία μου, τὶς ἀρρώστειες τῶν παθῶν μου,… καὶ σὲ παρακαλῶ δός μου τὴν ὑγεία μου μὲ τὴ δική σου μεσιτεία". (Ωδή 5η).

-"Ἄρρωστος τώρα βρίσκομαι στὸ κρεβάτι καὶ δὲν ἔχω θεραπεία στὶς ἀρρώστιες μου,… σὲ παρακαλῶ θεράπευσέ με καὶ βοήθησέ με νὰ γίνω καλὰ καὶ νὰ σηκωθῶ ἀπὸ τὸ κρεβάτι μου". (Ωδή 6η).

-"Σῶσε ἀπὸ κάθε κίνδυνο τοὺς δούλους σου, Θεοτόκε, ἀφοῦ ὅλοι, ὕστερα ἀπὸ τὸν Θεόν, καταφεύγουμε σὲ σένα ποὺ εἶσαι τὸ ἀρράγιστο φρούριο τῆς προστασίας μας".

Συγχρόνως εκφράζει καθένας μας πρός την Παναγία μας την βεβαιότητα ότι:

-"Τὶς ἀρρώστιες τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματός μου θεραπεύεις, γι' αὐτὸ καὶ σὲ δοξάζω γιὰ τὶς τόσες χάρες σου, Παναγία". (Ωδή 8η).

-"Σύ, Παναγία μου, διώχνεις τοὺς πειρασμοὺς καὶ τὶς ἐπιθέσεις τῶν ψυχοφθόρων παθῶν..." (Ωδή 8η).

Από την προσωπική μας πείρα διαπιστώνουμε με ευγνωμοσύνη:

-«Κανεὶς ἀπὸ ὅσους καταφεύγουν σὲ σένα δὲν φεύγει ντροπιασμένος Παναγία μου, ἀλλὰ παρακαλεῖ τὴν χάρη σου καὶ παίρνει αὐτὸ ποὺ ζητᾶ καὶ αὐτὸ ποὺ ἐξυπηρετεῖ τὸ ἀληθινό του συμφέρον".

Χάριν σε όλες αυτές τις ευεργετικές επεμβάσεις της Παναγίας στη ζωή των πιστών, ο λαός της έχει αποδώσει διάφορες ονομασίες:

-"Παναγία Βοήθεια"."Γοργοεπήκοος" (που γρήγορα ακούει και βοηθεί).

-"Η Γιάτρισσα". Η Ελεούσα" (χαρίζει το έλεός της). "Η Παρηγορίτισσα".

- "Η Παραμυθία" (που παρηγορεί τους θλιβομένους".

- "Η Οδηγήτρια" (οδηγεί και κατευθύνει στον σωστό δρόμο).

- "Η Διασώζουσα" (σώζει από κινδύνους). "Η Παυσολύπη" (παύει τη λύπη).

- "Η Ελευθερώτρια" (ελευθερώνει από εχθρούς).

- "Η Ευεργέτιδα" (ευεργετεί).

- "Η Πάντων Χαρά (δίνει χαρά σε όλους τους πιστούς).

Όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές τις αφιερωμένες στην Θεοτόκο, οι θαυματουργές ιερές Εικόνες της Παναγίας μας και οι ιεροί Ναοί, οι αφιερωμένοι στο Όνομά Της, προσελκύουν αμέτρητα πλήθη πιστών!

Στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεώς -Πισιδίας, Σίδης και Ατταλείας- είναι μεγάλος ο αριθμός των Ναών που είχαν κτισθεί -από τα παλιά χρόνια- πρός τιμήν της Παναγίας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην επί αιώνες έδρα της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας, Σπάρτη (σημερινή Isparta), λειτουργούσαν τρεις Ενοριακοί Ναοί (εκτός από τα Παρεκκλήσια) πρός τιμήν της Θεοτόκου, εκ των οποίων οι δύο σώζονται μέχρι σήμερα. Επίσης και στην Αττάλεια σώζεται η λεγόμενη "Μεγάλη Παναγιά" στο Kaleici. Και σε άλλες περιοχές υπήρχαν πολλοί ναοί της Παναγίας.

Στην ύπαρξη πολλών ναών της Παναγίας στην Πισιδία και Παμφυλία, πρέπει να συνετέλεσαν οι δύο ιστορικές θαυματουργές Εκόνες της Παναγίας. Η αρχαιότερη εικόνα Παναγία Ατταλειώτισσα, (κατά την παράδοση είναι μία από τις τρεις εικόνες που ζωφράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που σώζονται). Επειδή η πρωτότυπη εικόνα μεταφέρθηκε από την Αττάλεια (όπου βρισκόταν επί αιώνες) στην Κύπρο και έκτοτε βρίσκεται στην εκεί Ιερά Μονή Κύκκου, οι παλαιοί κάτοικοι της Ατταλείας την ονόμαζαν "Κύκκου Παναγιά". Η άλλη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, που είναι γνωστή για τα θαύματα της από τον 6ο αιώνα, βρισκόταν στη Σωζόπολη της Πισιδίας (σημερινή πόλη Uluborlu) , γι αυτό και ονομάστηκε Πισιδιώτισσα.

Ας ευχαριστούμε την Παναγία Μητέρα μας για όλα όσα μας έχει χαρίσει, μέχρι σήμερα, με τις πρεσβείες Της πρός τον Πανοικτίρμονα Κύριον. Και να μη διστάζουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη να καταφεύγουμε στην αγία σκέπη και προστασία Της σε κάθε πόνο, θλίψη, κίνδυνο, ανάγκη και δυσκολία μας. "Πολύ ισχύει δέησις Μητρός πρός ευμένειαν Δεσπότου", όπως περιέχεται σε μιά Ευχή της Εκκλησίας μας. Και κάθε φορά να κατακλείουμε τις ικεσίες μας με τον συγκινητικό ύμνο: "Κάθε μου ἐλπίδα, Παναγία μου, στὰ χέρια σου τὴν παραδίνω, Μητέρα τοῦ Θεοῦ, φύλαξέ με κάτω ἀπὸ τὴν θεία σκέπη τῆς προστασίας σου". Αμήν.

Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia