(Εβρ. 9, 11-14)
Σήμερα, 5η και τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας, με τα Ιερά Αναγνώσματα, μας προετοιμάζει πνευματικά για το μεγάλο γεγονός της σταυρικής θυσίας του Κυρίου. Στο Ιερό Ευαγγέλιο, ακούσαμε τον Ιησού να προλέγει στους Μαθητές Του όσα σε λίγες μέρες θα Του συμβούν: Θα τον συλλάβουν "θα τον περιγελάσουν, θα τον μαστιγώσουν, θα τον φτύσουν και θα τον θανατώσουν" (Μάρκ.10,34). Παράλληλα, στο Αποστολικό ανάγνωσμα ακούσαμε τον Απόστολο Παύλο να εξηγεί τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε η σταυρική θυσία του Κυρίου, για μας.
Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε, ότι οι Ισραηλίτες είχαν κατασκευάσει μία Σκηνή για τη λατρεία του Θεού. Ένα παραπέτασμα χώριζε το αγιότερο τμήμα της Σκηνής, που το ονόμαζαν "Άγια των Αγίων". Σε αυτό δεν επιτρεπόταν να εισέρχεται κανείς άλλος, παρά μόνον ο Αρχιερέας, αλλά και αυτός μόνο μία φορά τον χρόνο, την ημέρα του εξιλασμού, (Γιομ Κιπούρ, εορτάζεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου) έχοντας μαζί του αίμα από τις θυσίες των ζώων, για να ραντίζει με αυτό τα "Ἅγια τῶν Ἁγίων" (βλέπ. Εβρ.9,7).
Ο Απόστολος Παύλος παίρνοντας αφορμή από αυτά, παρουσιάζει την υπεροχή του Αρχιερέως Χριστού, έναντι των αρχιερέων των Εβραίων, καθώς επίσης τις απείρως ανώτερες από το αίμα των ζώων, ευεργετικές ενέργειες του Τιμίου Αίματός του Κυρίου, που χύθηκε στον Γολγοθά.
"Ο Χριστός -γράφει ο Παύλος- ήρθε ως Αρχιερέας να μας εξασφαλίσει όλα τα αγαθά που περιμένουμε. Και η σκηνή στην οποίαν μπήκε είναι ανώτερη από την σκηνή των Ισραηλιτών· δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, μέρος δηλαδή αυτής της δημιουργίας" (στίχ.11). Ποιά είναι αυτή η σκηνή στην οποία μπήκε ο Χριστός; Την απάντηση μας δίνουν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας: Η σκηνή στην οποία εισήλθε ο Χριστός είναι το Σώμα Του, πού έγινε σκηνή του Θεού Λόγου· καί καθώς συνελήφθη "ἐκ Πνεύματος Αγίου" δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.
Και ο Χριστός ως υπέρτατος Αρχιερέας τι έκανε για μάς; Μπήκε μιά για πάντα στα επουράνια Άγια των Αγίων, αφού έχυσε το δικό Του αίμα στον Σταυρό, εξασφαλίζοντας έτσι σε μας την αιώνια σωτηρία (παράβ. στίχ. 12). Πρόσφερε ο Χριστός τον εαυτό Του θυσία καθαρά και αγία στον Θεό Πατέρα για μας. Έτσι το τίμιον Αίμα που έχυσε ο Χριστός καθαρίζει τη συνείδησή μας από τα έργα που οδηγούν στον θάνατο και μπορούμε να λατρεύουμε τον αληθινό Θεό με ζωντανή, αγνή και αληθινή λατρεία (παράβ. στίχ. 14).
Έχουμε ποτέ καθίσει, αδελφοί μου, να σκεφθούμε βαθειά τι υπέφερε ο Χριστός για μας; Η Εκκλησία μας κάθε Μεγάλη Παρασκευή μας καλεί, όχι να παρακολουθήσουμε σαν θεατές, αλλά ως μέλη του σώματος του Χριστού, να συμμετάσχουμε κι εμείς στα άγια και φρικτά πἀθη του Κυρἰου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Να νιώσουμε μέσα μας βαθιά όσα Εκείνος υπέφερε για μας: τα φτυσίματα στο πρόσωπο από αχρείους ανθρώπους· τα ραπίσματα και κολαφίσματα, τις φραγγελλώσεις, το ακάνθινο στεφάνι και προ παντός το κάρφωμα πάνω στο ξύλο του Σταυρού! Αλήθεια, όταν βλέπουμε τον Κύριό μας να κρέμεται στον Σταυρό και το αίμα να ρέει από τις πληγές Του συμμετέχουμε στον πόνο Του; Συμπονούμε μαζί με την Παναγία Μητέρα Του, που κάτω από τον Σταυρό νιώθει ρομφαία -μαχαίρι δίστομο- να διαπερνά την καρδιά Της και λέγει κατά τον υμνωδό: "Πῶς μή θρηνήσω καί τά σπλάχνα μου τύψω ὁρῶν σε γυμνόν ὡς κατάκριτον ἐν ξύλῳ κρεμάμενον";
Αυτός ο πόνος μας γεννά στην ψυχή μας την ευγνωμοσύνη προς τον Εσταυρωμένον, αφού για τη δική μας σωτηρία υπέστη όλα αυτά τα φρικτά Πάθη; Αν ναι, πῶς
εκδηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας αυτή στον ευεργέτη και Σωτήρα μας; Όπως ξέρουμε υπάρχουν άνθωποι που υπέστησαν και αυτοί μαρτύρια, για να μείνουν πιστοί στον Χριστό. Και είναι εκατομμύρια αυτοί οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Εμείς έχουμε την διάθεση να κάνουμε κάτι για να εκδηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Χριστό; Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, αφήνουμε κάθε άλλη ασχολία για να έλθουμε στο Ναό να συμμετάσχουμε, με το σώμα και την ψυχή, στα Άγια Πάθη του Χριστού μας; Να γονατίσουμε μπροστά στον Εσταυρωμένο· να ζητἡσουμε συγγνώμην για τις αμαρτίες μας, που ήταν η αιτία να θυσιαστεί· να Του προσφέρουμε τα μύρα της ευγνωμοσύνης μας για τη σωτηρία που μας χάρισε.
Και φυσικά δεν είναι αρκετό να θυμόμαστε την σταυρική θυσία του Κυρίου μας μόνον κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει κάθε Παρασκευή ως ημέρα της Σταύρωσης του Χριστού. Γι αυτό και η νηστεἱα της Παρασκευής, που μας βοηθεί να αισθανθούμε ότι κάτι στερούμαστε χάριν της Θυσίας του Κυρίου μας, από αγάπη και ευγνωμοσύνη προς Αυτὁν! Αλλά και κάθε ημέρα στους ιερούς ναούς μας τελείται η Θ' Ὥρα, που αντιστοιχεί με την σημερινή 3η απογευματινή ώρα, που ο Χριστός ξεψύχησε στον Σταυρό. Οι Ψαλμοί, οι ύμνοι και η Ευχή, της σύντομης αυτής Ιεράς Ακολουθίας αναφέρονται στο γεγονός της Σταυρώσεως. Ευχαριστούμε τον Εσταυρωμένο, εκφράζουμε την μετάνοιά μας για τις αμαρτίες μας και Τον παρακαλούμε να μας αξιώσει να ζήσουμε μαζί Του εκεί που είναι "των ευφραινομένων η κατοικία".
Αδελφοί μου, διερχόμαστε την τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και πλησιάζει η Αγία και Μεγάλη εβδομάδα των Αγίων Παθών του Χριστού. Όσα είπαμε ας τα φέρνουμε στη σκέψη μας καθημερινά και ας μας βοηθήσουν, κατά την προτροπήν του υμνογράφου να: "συμπορευθῶμεν αὐτῷ καί συσταυρωθῶμεν καί νεκρωθῶμεν δι' Αὐτόν ταῖς τοῦ βίου ἡδοναῖς· ἵνα καί συζήσωμεν Αὐτῷ...ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν" (Στιχηρόν Ὄρθρου Μεγάλης Δευτέρας).