(Β' Τιμ. 2,1-10)

Η σημερινή Αποστολική περικοπή έχει επιλεγεί από την Εκκλησία μας να διαβάζεται στην εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους. Και τούτο διότι όσα γράφει ο Απόστολος Παύλος στον Μαθητή του Τιμόθεο, στη δεύτερη προς αυτόν Επιστολή του, μέσα από την φυλακή της Ρώμης, ο Άγιος Χαράλαμπος τα εφήρμοσε, μέχρι τέλους της ζωής του. Έτσι, εμείς που διαβάζουμε σήμερα την Καινή Διαθήκη βλέπουμε ότι αυτά που γράφει, δεν είναι θεωρίες ανεφάρμοστες, όπως μερικοί διατείνονται, για να δικαιολογήσουν την απροθυμία τους στην τήρηση του θελήματος του Θεού. Βεβαίως εφαρμόζονται αρκεί να το θελήσει ο άνθρωπος και να προσπαθήσει.

Ο Άγιος Χαράλαμπος γεννήθηκε το έτος 89 μ.Χ., δηλαδή 22 μόλις χρόνια μετά το Μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου. Ήταν εποχή σκληρών διωγμών εναντίον των χριστιανών. Όμως ο Χαράλαμπος είχε την τόλμη το έτος  130  να δεχθεί να γίνει ιερέας στην Μαγνησία, κοντά στην Σμύρνη. Η χάρη του Θεού τον ενδυνάμωνε στο επικίνδυνο ποιμαντικό του έργο. Κήρυττε τον Χριστό, παρά τις απαγορεύσεις του ειδωλολάτρη Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεβήρου. Έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στην Εκκλησία. Αγίαζε τους πιστούς με τα Άγια Μυστήρια.  Τους στήριζε  όλους στην ορθόδοξη πίστη, χωρίς να υπολογίζει τους κινδύνους που διέτρεχε. Και αυτό το έργο το συνέχισε επί 72 χρόνια, μέχρι την ηλικία των 113 ετών.

Όλα αυτά τα χρόνια,  ο Άγιος Χαράλαμπος εφάρμοσε όσα ακούσαμε σήμερα να γράφει στον Τιμόθεο ο Μέγας Απόστολος. Ο ζωντανός σύνδεσμός του με τον Χριστό έφερνε επάνω του πλούσια τη θεία χάρη και τον ενδυνάμωνε (παράβ. στίχ.1).

Αυτά που είχε ακούσει από τον πρώτον Επίσκοπο Σμύρνης Άγιο Βουκόλο και τον διάδοχό του Άγιο Πολύκαρπο τα εμπιστεύτηκε σε πιστούς ανθρώπους, οι οποίοι τα δίδαξαν και σε άλλους. Έτσι η Εκκλησία απλώθηκε ευρύτερα (παράβ. στίχ.2).

Κυριολεκτικά κακοπάθησε ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού, χωρίς να εμπλέκεται με υποθέσεις που θα τον απομάκρυναν από το κύριο έργο του, που απέβλεπε στη σωτηρία ψυχών ( παράβ.στίχ. 3).

Ως αθλητής, αγωνιστής του καλού αγώνα, τήρησε με ακρίβεια τους κανονισμούς των πνευματικών αγωνισμάτων,  ιδιαίτερα μάλιστα όταν στην ηλικία των 113 ετών συνελήφθη από τον σκληρό διώκτη των χριστιανών, τον ηγεμόνα της περιοχής Λουκιανό. Στα σκληρά βασανιστήρια που  τον υπέβαλε  ο ηγεμόνας, ο γέρων ιερέας Χαράλαμπος κατέπληξε όλους με την γαλήνη και υπομονή,  που τα υπέφερε. Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβαιναν, έκαναν πολλούς ειδωλολάτρες να πιστέψουν στον Χριστό. Μάλιστα μεταξύ αυτών  πίστεψαν και  ο Πορφύριος και ο Βάπτος, που βασάνιζαν τον Άγιο, οι οποίοι μετά αποκεφαλίστηκαν, και τους εορτάζουμε σήμερα ως Μάρτυρες.

Έτσι θα μπορούσε ο Άγιος Χαράλαμπος να επαναλάβει τα τελευταία λόγια, που ακούσαμε σήμερα, του Αποστόλου Παύλου:  Για το Ευαγγέλιο του Χριστού, που κηρύττω, κακοπαθώ ως κακούργος. Με υπομονή υποφέρω όλα τα μαρτύρια χάριν των εκλεκτών , ώστε και αυτοί να επιτύχουν τη σωτηρία. Την σωτηρία που φέρνει ο Χριστός σε όσους συνδέονται μαζί Του και τους χαρίζει αιώνια δόξα (παράβ. στίχ.8-10).

Έτσι αδελφοί μου, διατηρήθηκε η πίστη του Χριστού όλους αυτούς τους αιώνες. Οι διωγμοί, οι φυλακίσεις τα μαρτύρια, οι αιρέσεις, τα σχίσματα δεν μπόρεσαν να  ξερριζώσουν την πίστη από τις καρδιές των αφοσιωμένων στον Ιησού Χριστό πιστών. Αυτόν, τον Σταυρωθέντα και  Αναστάντα Κύριον, μνημονεύουν πάντοτε, κατά την σημερινή προτροπή του Αποστόλου Παύλου (παράβ. στίχ.8). Ό,τι και να τους συμβαίνει στη ζωή τους, οι αληθινοί Χριστιανοί στον Χριστό καταφεύγουν· από Αυτόν αντλούν δύναμη, υπομονή, γαλήνη, για να πετύχουν τη σωτηρία, που έφερε ο Ιησούς Χριστός και να δοξαστούν αιώνια  (παράβ. στιχ10). Και αυτή την πίστη και αγάπη τους προς τον Χριστό προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν και σε άλλους. Είθε αυτή την προσπάθεια να καταβάλλουμε καθημερινά κι εμείς.

Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia