Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αλάνυας με χαρά υποδέχθηκαν τον μόνιμον, πλέον, Ιερέα τους π. Κωνσταντίνο Σιεβτσένκο και την Πρεσβυτέρα του Άννα. Ο π. Κωνσταντίνος κατάγεται από το Καζάν της Ρωσίας.

Μετά τις ανώτερες σπουδές του στην πατρίδα του (σπούδασε και Αγιογραφία) ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, νυμφεύθηκε και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, προκειμένου να εγκατασταθεί και προσφέρει την ιερατική του διακονία στην Αλάνυα.

Στο έργο του σημαντική βοήθεια θα του προσφέρει η Πρεσβυτέρα του Άννα, η οποία, μετά την λήψη του πτυχίου της ως φαρμακοποιού, έλαβε και το πτυχίον Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Πανεπιστήμιον της πατρίδας της και συμμετέσχε στην Χορωδία της Ενορίας της.

Παραθέτουμε τη επίκαιρη Ομιλία του Ποιμενάρχου πρός το εκκλησίασμα, κατά την θεία Λειτουργία.


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 4 Οκτωβρίου 2015
Στην Αλάνυα

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,
Eίναι μεγάλη η σημερινή ημέρα για την τοπική Εκκλησία της Αλάνυας, το γεγονός ότι, με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας, αποκτά (η εδώ Εκκλησία μας ) μόνιμο Ιερέα, τον π. Κωνσταντίνο Shevchenko.

Έτσι πλέον θα έχετε συνεχώς κοντά σας τον Ιερέα σας, που ομιλεί την γλώσσα σας, και θα μπορείτε με άνεση να επικοινωνείτε μαζί του. Θεού θέλοντος, από τον άλλο μήνα, στον ανεγειρόμενο Ναό της Παναγίας Πισιδιώτισσας θα τελεί καθημερινά τις Ιερές Ακολουθίες και θα εορτάζετε όλες τις Εορτές της Εκκλησίας μας. Θα μπορείτε να τον καλείτε στα σπίτια σας, για να κάνει Αγιασμό, να προσευχηθεί για τους αρρώστους σας, να τελέσει το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου για σοβαρά αρρώστους, και για όποια άλλη πνευματική σας ανάγκη.

Εκτός από το λειτουργικό έργο του ως Ιερέας, με τα κηρύγματά του, τις Ομιλίες του για διάφορα θέματα της πίστεως και της πνευματικής ζωής, τα κατηχητικά μαθήματα για μικρούς και μεγάλους, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα τι πιστεύει ο Ορθόδοξος χριστιανός. Να σας προφυλάξει από θεωρίες και πρακτικές που παραμένουν ακόμα στα λαϊκά στρώματα, αλλά είναι ξένα πρός το Ευαγγέλιο του Χριστού. Κάποιες από αυτές τις δοξασίες έχουν σχέση με μαγείες, μαντείες, ινδοϊστικές και άλλες ανατολικές θρησκείες, που δεν πρέπει να επηρεάζουν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Όλα αυτά τα έχει σπουδάσει ο π. Κωνσταντίνος στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα γνωρίζει καλά και θα πρέπει να τα αποδέχεστε χωρίς αντίρρηση. Ο Απόστολος Παύλος συνιστά στους χριστιανούς: " Να ακολουθείτε πιστά και να υπακούτε τους πνευματικούς σας ηγέτες της Εκκλησίας. Γιατί αυτοί αγρυπνούν για τη σωτηρία σας, επειδή θα δώσουν λόγο στο Θεό. Έτσι η μέριμνά τους για σας θα γίνεται με χαρά, και όχι με στενοχώρια, πράγμα που δεν σας συμφέρει" (Εβρ. 13,17). Όπως ο άρρωστος όταν δέχεται τις οδηγίες του γιατρού του, βοηθείται να αποκτήσει την υγεία του (διαφορετικά θα χειροτερέψει η κατάστασή του) έτσι και ο χριστιανός που έχει προσβληθεί από μικρόβια που προσβάλουν την Ορθόδοξη πίστη θα απαλλαγεί από αυτά, αν ακολουθεί τις οδηγίες του Ιερέα του.

Και ας προσέξουμε αυτά που προ ολίγου ακούσαμε να λέγει ο Απ. Παύλος:
"Αυτοί, οι Ιερείς αγρυπνούν για τη σωτηρία σας, επειδή θα δώσουν λόγο στο Θεό, για κάθε ψυχή που του εμπιστεύτηκε. Έχετε προσέξει στο κάτω μέρος στο επιτραχήλι του Ιερέα τα κρόσια που κρέμονται; Δεν είναι για διακόσμηση! Έχουν νόημα. Συμβολίζουν τις ψυχές των Ενοριτών του Ιερέα που κρέμονται από τον λαιμό του και είναι υποχρεωμένος μέρα νύχτα να εργάζεται για τη σωτηρία τους. Γιατί, όπως πάλι ακούσαμε τον Απόστολο Παύλο να λέγει, κατά την Δευτέρα Παρουσία Του Χριστού ο κάθε Ιερέας θα δώσει λόγο για τις ψυχές που του εμπιστεύτηκε!

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σοβαρό και υπεύθυνο είναι το έργο του Ιερέα, για τη σωτηρία των Ενοριτών του! Γί αυτό πρέπει και σείς οι Χριστιανοί να τον βοηθείτε στο έργο του τον ιερέα. Να εφαρμόζετε αυτά που σας λέγει. τα λέγει για το δικό σας καλό. Μη τον δυσκολεύετε στο έργο του με την αδιαφορία σας και την ανυπακοή σας. Αλλά ούτε να είστε πρόθυμοι να τον κρίνετε και τον κατακρίνετε μεταξύ σας, γιατί μπορεί η κρίση σας να είναι λαθεμένη. Αλλά και αν ακόμα ο ιερέας έκανε κάποιο λάθος, άνθρωπος είναι, μπορεί να συμβεί κι αυτό· (μόνον ο Θεός είναι αλάθητος) αντί να τον κουτσουμπολεύει κανείς με τους άλλους και να αμαρτάνει, το σωστό είναι να πεί αυτό που παρετήρησε στον ίδιον τον Ιερέα. Έτσι θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί το λάθος του και να το διορθώσει.

Αδελφοί μου, καθώς ο Ιερέας μας είναι νέος στην ηλικία, μου έρχονται στο νού αυτά πού έγραψε ο Απ. Παύλος στον Μαθητή του Τιμόθεο, που ενώ ήταν πολύ νέος τον είχε χειροτονήσει και εγκαταστήσει στην Έφεσο. Του γράφει: "κανείς να μη σε καταφρονεί που είσαι ακόμη νέος" (1η Τιμοθ. 4,12). Αυτό θα ήθελα να ζητήσω και από όλους εσάς. Ο Ιερέας δεν διακονεί την Εκκλησία και τους πιστούς με την ανθρώπινη δική του σοφία και δύναμη. Με το Μυστήριο της Ιερωσύνης έλαβε την ειδική χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία "τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί", όπως εύχεται ο Αρχιερεύς την στιγμή της τελέσεως της χειροτονίας.

Είναι η ίδια Χάρις που τους απλούς ψαράδες τους έκανε σοφούς Αποστόλους που είλκυσαν στον Χριστό ολόκληρα έθνη. Αυτή η ειδική Χάρις της Ιερωσύνης από τους Αγίους Αποστόλους, διά μέσου των Αρχιερέων ανά τους αιώνες φθάνει και στον καθένα από μας Αρχιερείς και Ιερείς και μας παρέχει την ικανότητα να τελούμε τα Ιερά Μυστήρια, να κηρύττουμε σωστά το Ευαγγέλιο και να ποιμαίνουμε τον λαό του Θεού.

Επομένως δεν πρέπει να κρίνουμε τον Ιερέα από την ηλικία του, αλλά να τον βλέπουμε ως Ιερέα του Υψίστου Θεού, τον οποίον ο Θεός επέλεξε και χειροτόνησε- διά του Αρχιερέως- Λειτουργόν της Εκκλησίας Του. Το λέγει με σαφήνεια ο Μέγας Απ. Παύλος: "Κανένας δεν παίρνει μόνος του αυτή την τιμή, αλλά όταν τον καλέσει ο Θεός, όπως και ο Ααρών" (Εβρ. 5,4). Και πάλι μας επεξηγεί ο Απόστολος:
"Ο Κύριος είναι που σε άλλους έδωσε το χάρισμα του Αποστόλου, σε άλλους του Προφήτη,...και σε άλλους του ποιμένα και διδασκάλου, για να καταρτίσουν και διακονούν τους πιστούς, ώστε να οικοδομείται το σώμα της Εκκλησίας" (Εφεσίους,11-12).

Να μη ξεχνάμε αυτό που είχε πεί ο Κύριος στους Αποστόλους, των οποίων το έργον συνεχίζουμε και σήμερα Αρχιερείς και Ιερείς: "Ο ακούων υμών εμού ακούει, Κκαι ο αθετών υμών εμέ αθετεί" (Λουκ. 10,16). Ας το προσέξουμε πάρα πολύ αυτό το σημείο. Ο ιερέας μεταφέρει το θέλημα του Θεού στους πιστούς για την πνευματική τους ωφέλεια και σωτηρία. Δεν είναι δικές του θεωρίες αυτά που λέγει· στηρίζονται στο λόγο του Θεού. Επομένως να αισθανόμαστε ότι ακούμε τον ίδιο τον Χριστό, όταν ακούμε το κήρυγμα στη θ. Λειτουργία ή μία Ομιλία σε κάποια άλλη ευκαιρία. Έτσι μόνον θα ωφελούμαστε, και θα είμαστε όχι μόνον "ακροαταί" αλλά και "ποιηταί" του Λόγου του Θεού, όπως μας προτρέπει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος: " Τον λόγον του Θεού νατον κάνετε πράξη και όχι μόνον να τον ακούτε, ξεγελώντας τους εαυτούς σας" (Ιακώβ. 1,22).

Αδελφοί μου, αυτές τις σκέψεις θέλησα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας, με την ευκαιρία της αναλήψεως από σήμερα των τακτικών καθηκόντων του Ιερέα σας π. Κωνσταντίνου και να σας προτρέψω, τελειώνοντας να τον περιβάλετε με την αγάπη σας, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη σας, ως μία ενωμένη πνευματική οικογένεια τον πνευματικό σας πατέρα.

Πάτερ Κωνσταντίνε, καλώς ήρθατε στην Ενορία σας, με την Πρεσβυτέρα Άννα. Σας ευχόμαστε, υγεία και δύναμη στο ιερό έργο σας παρά του Κυρίου μας, και πλουσία καρποφορία στις ιερατική διακονία σας. Άξιος!

+Ο Πισιδίας Σωτήριος

Programm

Τelephone for transfer to church +90(507)988-9565

Multimedia